Valter Glavičić: Slijedi nam povijesna investicijska godina

Valter Glavičić: Slijedi nam povijesna investicijska godina

28.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ove srijede održana je Skupština Turističke zajednice Grada Labina, a gradonačelnik Valter Glavičić prisutnima se obratio u ulozi predsjednika Skupštine i obznanio brojne podatke o investicijama i radovima koji slijede u Labinu, a vezane su ne samo za turizam već su važne i za svakog našeg stanovnika.

Velike su stvari u pripremi, odnosno nisu više u pripremi nego kreću s realizacijom. Jedna od većih zasigurno je najavljivana arhitektonska studija za uređenje samog centra Rapca, za rabačku rivu.
Gradonačelnik je istaknuo da već od ponedjeljka kreću prvi sastanci gdje i službeno započinje priprema elaborata jer su pozvana javna tijela da se upoznaju s planiranim novostima, nakon toga, hotelijeri, privatni iznajmljivači, obrtnici, poduzetnici, i svakako stanovnici naselja Rabac.

Kompletan proces vodi poznati arhitekta Idis Turato, jer se od rive u Rapcu želi napraviti nešto čime ćemo se svi ponositi, a radi se o površini približne veličine oko 7 hektara. Elaborat će, nakon svih rasprava i sudjelovanja javnosti definirati mikro lokacije unutar zahvata, za koji će biti potrebno arhitektonsko rješenje.

„Pozivam vas da budete aktivni sudionici, u nečemu što će definirati razvoj Rapca kao destinacije za idućih tridesetak godina. Sve je vezano za djelatnost ne samo hotelijera, i ugostitelja, nego svih kojih imaju veze sa turizmom, svih građana Labina, i zato vas pozivam da se uključite sa čim više prijedloga i sugestija, jer u ovom trenutku imamo „bijeli papir“. Upravo stoga, na svima nama je da zajednički odradimo kvalitetan posao za budućnost ovog kraja. Pristup je drugačiji nego inače, nije onaj klasično birokratski, bit će puno sudjelovanja javnosti kroz razgovore, što je od izuzetne važnosti uzimajući u obzir o kakvom se projektu radi.“ rekao je Glavičić i naglasio.

Kreće izrada glavnog projekta rekonstrukcije Starogradske jezgre

Gradonačelnik je istaknuo još jednu važnu i veliku novost za građane Labina. Izabran je najpovoljniji ponuđač i idući tjedan potpisuje se ugovor o izradi glavnog projekta rekonstrukcije kompletne Starogradske jezgre.
„Nakon što je izrađen idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola, izabrana je tvrtka Fluming iz Rijeke i kreće izrada glavnog projekta kojim Starogradska jezgra ide u kompletnu rekonstrukciju (komunalne infrastrukture) počev od svih instalacija, završno sa parterom i zamjenom svih kamenih površina. Vjerujem kako će projekt biti gotov do kraja tekuće godine.“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić

Radovi na obnovi prometnica

Za dvadesetak dana kreću i radovi na drugoj fazi obnove kolnika kroz Kapelicu kojeg financira ŽUC, uz djelomično sufinanciranje Grada Labina, a radi se o investiciji teškoj oko 8 milijuna kuna. Prva faza bila je vrijednosti oko 5,5 milijuna, a kada se zgotove i radovi druge faze kompletno će biti obnovljen kolnik uz izgrađen nogostup skroz od rotora na početku naselja pa do Morčaki.
Istaknuo je kako se u Vinežu također završavaju radovi vrijedni oko 7,5 milijuna kuna koji su većinom sufinancirani novcem iz EU fondova i kojima je Vinež dobio kanalizaciju, novu vodovodnu mrežu i kompletnu prometnicu od škole do Marciljani.
Spomenuo je i kako se nedavno uložilo u prometnicu i na području Ripende, a iduće godine planiran je i nastavak prema naselju Ripenda -Kosi.

Vodoopskrba i odvodnja

Važna tema, prije svega zbog projekta Aglomeracije vrijednog 776 milijuna kuna, vjerojatno najvećeg projekta u povijesti Labinštine, ali i činjenice da je upravo u vrijeme održavanja Skupštine direktor Vodovoda Labin potpisivao ugovor s Vladom RH kojim je ostvareno sufinanciranje radova na Visokoj zoni grada Labina veće od 4 milijuna kuna.

„Projekt svih projekata je definitivno Aglomeracija i očekujemo kako ćemo ove godine dobiti sve lokacijske dozvole. Zahtjevi su predani, a nakon toga, nadam se do proljeća iduće godine, biti će izdane i građevinske dozvole, od pročišćivača na lokaciji bivše TE Vlaška, pa do kanalizacijske mreže. Vjerujem kako dio radova započinjemo već iduće godine. Mnogo toga se veže uz ovaj projekt, tako i radovi na prometnicama jer će se dijelovi kanalizacijskog sustava vući po trasama prometnica, primjerice po Gornjem Rapcu te ćemo samim time jedan dio prometnice obnovit u sklopu ovih radova. Ovo su samo neke od investicija i vjerujem kako će iduća godina definitivno obilježiti povijest našeg kraja po jačini investicija koje nam slijede. Stvari idu u dobrom smjeru, nastavljamo graditi Labin zajednički, i ono što je najvažnije, razvijajući infrastrukturu u svim dijelovima grada.“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić

investicije nekretnine prometnica odvodnja vodoopskrba