Pašalićeva ekipa s Bahama do 40 milijuna eura novim Prostornim planom Raše!

Pašalićeva ekipa s Bahama do 40 milijuna eura novim Prostornim planom Raše!

2.3.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

RAŠA - Prema prijedlogu Prostornog plana Općine Raša građevinsko je područje smanjeno za 233 ha, što, naravno, pogađa stanovnike čije se parcele deurbaniziraju. S druge strane, neki su poduzetnici bili puno bolje sreće te im je građevinsko područje znatno povećano. Jedan od drastičnijih primjera svakako je područje pod nazivom Kršćin, pored naselja Crni, gdje vlasnik parcela umjesto 2 ha turističkog područja i 0,73 ha građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog, prema prijedlogu Plana dobiva još – 6 ha građevinskog zemljišta. Pomicanjem turističkog područja i novoucrtanim građevinskim zemljištem u Kršćinu ponovo je primijenjen oprobani istarski recept prenamjene šume i šikare u višestruko vrednije zemljište. Grubom računicom ovaj ''''hrvatski san'''' donosi vlasnicima između 30 i 40 milijuna eura razlike u vrijednosti zemljišta!

Prijedlog Plana, uobičajeno, nije postavljen na internetske stranice Općine, nego je isključivo dostupan u prostorima Općine, ali se iz izvoda koje nam je dostavio Adriano Kiršić s portala Labin.info, jasno vidi da se potezom olovke, iza kojeg, sudeći po protoku vremena do konačnog donošenja Plana, stoje teški pregovori, iznimno pogodovalo vlasniku koji sada umjesto s 3.900 raspolaže sa više od 600.000 četvornih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta s odličnim pogledom na more!

Prema Planu, novourbanizirane parcele koje proširuju navedenih 3.900 na 668.000 metara, smještene su na jednom dijelu bivše turističke zone koja je pomaknuta na zapad, ali još uvijek na zemljištu istog vlasnika, te u nastavku već postojećeg građevinskog zemljišta od samo 0,34 ha.

Prema zemljišnim knjigama katastarske općine Prkušnica, sretni dobitnici urbanizacije su tvrtke Domus Primus, Dominor i Irving, sada H. B. Grupa, registrirane na adresi M. Vlašića 20 u Poreču. Poljoprivredno zemljište se u Raši prodaje po oko 2 eura po metru, a građevinsko oko 60 eura te je u pitanju višemilijunska razlika u vrijednosti.

Ove se tvrtke spominju kao investitori 40 vila s bazenima još 2008. godine, ali, kako je vidljivo iz prethodnog i sadašnjeg stanja zone, građevinsko je zemljište u njihovom vlasništvu bilo 170 puta manje od sadašnjeg. Gradnju podržava i dugogodišnji načelnik Raše Josip Knapić, koji je svojedobno isticao da će investitori omogućiti dovođenje vodovodne mreže do ovog područja, odnosno turistički izglednog naselja Ravni.

U Kršćinu su se prije navedenih ''''investitora'''' kao mogući ulagači spominjali ''''Izraelci'''', iako nije javno obznanjeno o kome je riječ. Iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je na dijelu područja vlasnik zemljišta bila tvrtka Profectus registrirana u Rijeci, čiji su članovi uprave Irving Schechtman i Yoram Ginach.

Njih su, pak, zamijenile navedene porečke tvrtke, kojima su u upravi Jozo Nujić, građevinski poduzetnik iz Poreča i Dinko Budić, poduzetnik iz Sesveta. Obojica su, kako je poznato, bliski bivšem političaru, a sada također poduzetniku Iviću Pašaliću, što se može reći i za većinu ostalih osoba povezanih s ovim tvrtkama. Naime, kao osnivač Domus Primusa, Dominora i H. B. Grupe u svibnju 2007. godine pojavljuje se Clarus Primus d.o.o.

Kao osnivači Clarus Primusa navode se Dinko Budić, Vinko Palić, Martin Babić, Ante Raspudić, Zvonimir Franić i off-shore tvrtka Domside Enterprises Corp. registrirana na Bahamima, koju predstavljaju Zora Grizelj i Lidija Nujić.

Direktori Clarus Primusa ponovo su Jozo Nujić i Dinko Budić, inače i članovi nekadašnjeg Pašalićevog Hrvatskog bloka, stranke ugašene 2008. godine. Na još jedan uspješan spoj poduzetništva, politike i off-shore tvrtki podsjeća upravo novo ime jedne od tvrtki s Kršćina, H. B. Grupe, čiji su vlasnici na istočnoj obali Istre našli dobre partnere. (MBM)

 

parcele građevinsko zemljište pino knapić raša prostorni plan livić pašalić pašalić nekretnine trgovačka društva zarada