Obitelj Načinović u Matiješićima muku muči sa strujom: Jača struja kad Rus zatraži priključak

Obitelj Načinović u Matiješićima muku muči sa strujom: Jača struja kad Rus  zatraži priključak

15.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

SV. NEDELJA - "Dvadeset i devetog novembra 1963. godine u 15.20 sati uključio sam rastavljač i struja je stigla u Eržišće", kaže Anton Načinović, umirovljeni električar iz Matiješići, zaseoka smještenog oko dva kilometra istočno od ceste Nedešćina - Šumber. Put širok tek toliko da auto prođe probijen je kroz stijene visoke i do tri metra, koje u ovom kutku Labinštine nisu nikakva rijetkost.

 

Kuća četveročlane obitelji Načinović posljednja je koja je ostala nastanjena, ali nedavno je jednu od napuštenih kupila jedna ruska obitelj.  Te davne 1963. godine, kada je svako domaćinstvo brojalo po desetak članova, u svakoj kući nalazila se po jedna žarulja. S vremenom su došli štednjaci, frižideri, perilice, klime...

No, u opskrbi električnom energijom u zaseoku nije se promijenilo ništa. Posljedica je  da mogu koristiti samo jedan uređaj u kući: ako upališ grijalicu, moraš isključiti televizor, ako radi štednjak, nema bojlera i slično.

- Svjetiljke u kuhinji tako slabo gore da moramo sve tri upaliti, inače ne vidimo večerati. One prve žice bile su bakrene od šesnaest milimetara, a nedavno su stavili aluminijske od 25 milimetara, ali trebalo bi ih zamijeniti kablovima, kao što sam to učinio s priključcima.

Gola žica privlači elektricitet, zato je se svaki pas boji i nedajbože da bi tko stavljao sušiti rublje na njoj ako se sprema kiša. Problem je i to što imamo samo fazu i nulu. Da imamo još jednu fazu, vod ne bi bio preopterećen i toliko osjetljiv na atmosferska pražnjenja. Čini mi se da nam iskaču osigurači kada u Trstu malo zagrmi, veli Načinović.

Kad se nebo natmuri, obavezno okrene sklopku eliminatora, ali isključi i osigurač, koji je njegova improvizacija. Radi se o običnom utikaču bez kabla umetnutom u utičnicu, što čini da nula "ide van", a faza ostaje. Iščupa li ga, iz mreže je isključeno sve izvan kuće: konoba, garaža, staja i hidrofor. Ali, ni to nije pomoglo kada je jednom naišla oluja. Kiša još nije počela ni padati, a već je izletjelo brojilo s osiguračima i sve utičnice, s tim da je u garaži odvalilo i komad zida oko njih.Načinović je radni vijek proveo u labinskom pogonu Elektroistre, zato mu nije teško otići do direktora i pitati ga kad će dobiti jaču struju, ali i javnu rasvjetu, koju također nemaju.

Posljednje što su mu odgovorili bilo je da će sve biti sređeno najvjerojatnije kada Rusi budu zatražili priključak.- Ča ja moran Rusa čekat da bin dobi jaču struju?! - njegov je komentar.

Primijetili ste da spominjemo hidrofor. Matiješići su posljednja točka u općini koja nije spojena na vodovod. To konkretno znači da nema televizije dok crpiš vodu iz kalanice. Od općinskih vlasti dobio je isti odgovor kao i iz Elektroistre - kad Rus zatraži ...  R. SELAN

anton načinović matejšići sveta nedjelja struja napajanje hep elektroprivreda napon rus nekretnine problemi problemi sa strujom strujni priključak