Nakon intervencije građevinske inspekcije prije četiri mjeseca: De Conte dobio sve dozvole

Nakon intervencije građevinske inspekcije prije četiri mjeseca: De Conte dobio sve dozvole

19.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - »Budući da pulski Konzervatorski odjel nije do kraja utvrdio posebne uvjete, u izdavanju lokacijske dozvole investitoru koristili smo konzervatorske podloge za zaštićenu starogradsku jezgru i kontaktnu zonu, iako lokacija kraj Đila zapravo i nije unutar njih«, pojašnjava Anamarija Lukšić, pročelnica resornog labinskog gradskog odjela, nastavak radova na stambeno-poslovnoj zgradi koje je prije oko četiri mjeseca obustavila građevinska inspekcija.

 

Lukšić napominje da do potvrde glavnog projekta, odnosno građevinske dozvole koju je gradski odjel izdao tvrtki De Conte, konzervatori nisu završili reviziju registracije starog Labina kojom bi lokacija zgrade, eventualno, bila ušla u zaštićeno područje pa na koncu nije bilo ni potrebno zatražiti njihovu suglasnost.

Podsjetimo, spomenutog investitora i izvođača radova na objektu vrijednom oko dva milijuna eura inspekcija je zaustavila zbog građenja protivno važećoj građevinskoj dozvoli, odnosno zbog problema s prenamjenom s obzirom na to da je stari urbanistički plan ondje predviđao garažno-poslovnu zgradu.
Lukšić je istaknula da su se u međuvremenu stanari susjednih zgrada očitovali o idejnom projektu, koji je investitor već bio uskladio s onim posebnim uvjetima koje su konzervatori definirali. Tražili su, naime, da se građevina »razlomi« tako da simulira kuće u nizu, a najveća preinaka odnosila se na gornji dio, u kojem su izostavljeni balkoni oblikovani poput loža te niz prozora u stražnjem dijelu.
Konzervatori su ustvrdili da idejni projekt nije u skladu s principima zaštite spomenika, poručujući da je zgrada predimenzionirana u odnosu na ostale starogradske. Lukšić, međutim, ističe da su opći uvjeti iz konzervatorskih podloga, rađenih za potrebe urbanističkog plana uređenja, propisali visinu objekata do vijenca, odnosno razine susjednog objekta, što je u ovom slučaju zadovoljeno.

Branko Kontošić, direktor tvrtke De Conte, očekuje da će zgradu s dvije tisuće četvornih metara, 18 stanova i 15 poslovnih prostora zgotoviti do sredine rujna. Glavni projekt dostavljen je, veli, na uvid i pulskim konzervatorima, ali se u zakonskom roku nisu oglasili, niti je stigla ikakva žalba ostalih aktera. Po njemu, u potpunosti je poštovana arhitektura starog grada, a žrtvovane su, između ostalog, i terase budućih stanova.

I. RADIĆ

gradilište De Conte d.o.o gospodarstvo ulica svete katarine anamarija lukšić dozvola lokacijska dozvola zgrada nekretnine