NA PRODAJU IH IDE JOŠ ŠEST | U Krapnu prodano sedam stanova u vlasništvu Općine

NA PRODAJU IH IDE JOŠ ŠEST | U Krapnu prodano sedam stanova u vlasništvu Općine

31.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Vještačenjem je utvrđeno da je cijena tih stanova u zgradama starim 88 godina, koje su u lošem stanju, 316 eura po četvornom metru. Stanarima je omogućena kupnja uz 85 posto popusta, pa će platiti 50 eura po četvornom metru

Proračun Općine Raša za ovu godinu, planiran u ukupnom iznosu od 17.450.075 kuna doživio je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća svoje prve izmjene i dopune. Uzimajući u obzir početno planirana te u konačnici ostvarena raspoloživa sredstva prethodne godine i prateći dosadašnje ostvarenje prihoda i izvršenje rashoda, kao i nastup novih okolnosti oko početno planiranih aktivnosti i projekata, stvoreni su preduvjeti za pristupanje donošenju ovih prvih izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu, kaže načelnica Općine Glorija Paliska.


Upitna dogradnju Doma za starije


- Stoga se planiraju prihodi i primici u iznosu od 14.465.366 kuna, uz raspoloživa sredstva prethodne godine od 3.527.489 kuna te rashodi i izdaci u iznosu od 17.992.856 kuna. Postoje potrebe za izdvajanjem sredstava za nove projekte, izvršena je preraspodjela sredstava unutar proračuna, a pozitivan rezultat veći je od očekivanog, uskladili smo i programe građenja i održavanja komunalne infrastrukture, socijale, kulture i sporta. Povećani su prihodi od prodaje stanova a izvršena je i zamjena nekretnina na Mostu Raši, obrazložila je Paliska.


Prvim izmjenama i dopunama programa javnih potreba u kulturi za ovu godinu, sredstva su smanjena za 20 tisuća kuna za promicanje kulture-djelatnost udruga građana na promicanju kulture. Pa sad taj program iznosi 105 tisuća kuna, umjesto ranije planiranih 125 tisuća. Smanjena su sredstva programa javnih potreba u socijalnoj skrbi sa 942 tisuće na 757 tisuća kuna. Najveća izmjena odnosi se na stavku kapitalne pomoći za dogradnju Doma za starije osobe u Raši, budući da je izvjesno da se ova investicija neće realizirati ove godine, zbog izmjene projektne dokumentacije.


Nabavka komunalne i urbane opreme


- Prihodovana sredstva od komunalne naknade u ovoj godini u iznosu od 700 tisuća kuna, upotrijebit će se za provedbu projekta Centar za posjetitelje „Arsia“ – II faza, koji će se realizirati u nekadašnjoj kino dvorani u Raši, kao javna građevina kulturne namjene, rekao je općinski pročelnik Igor Radić.


Izmjene je doživio i program građenja komunalne infrastrukture koji je smanjen sa 650 na 620 tisuća kuna. Naime, usklađena je stavka namjena proširenja groblja na Skitači, s pratećom komunalnom infrastrukturom, zbog prijenosa sredstava Trgovačkom društvu 1.Maj Labin, nakon okončanja ove investicije za koju je planirano 420 tisuća kuna. Program održavanja komunalne infrastrukture od 2,4 milijuna kuna, povećan je na dva milijuna i 585 tisuća kuna, jer je utvrđeno da provođenjem aktivnosti u prvom dijelu godine nisu bila planirana dovoljna sredstva. Pa se izmjene i dopune odnose na povećanje sredstava za nabavku komunalne i urbane opreme te održavanje nerazvrstanih cesta.


Vijeće je donijelo odluku o prodaji šest stanova naselju Krapan najpovoljnijim ponuditeljima, a riječ je o stanarima koji žive u tim stanovima. Vještačenjem je utvrđeno da je cijena tih stanova u zgradama starim 88 godina, koje su u lošem stanju, 316 eura po četvornom metru. Stanarima je omogućena kupnja uz 85 posto popusta, pa će platiti 50 eura po četvornom metru. Prodan je i jedan prazan stan u Raši bez popusta po cijeni od 404 eura po četvornom metru.


Krađe s privezanih barki u Trgetu


Vijeće je donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju još šest stanova u Krapnu, od 44 do 142 četvorna metra po istim uvjetima tj. uz 85 posto popusta stanarima ako se jave na natječaj. Pa je u Krapnu za prodaju ostalo još dvadesetak stanova.


Na sjednici se raspravljalo i o sigurnosti u općini Raša u prošloj godini, koju je zamjenik načelnice Policijske postaje Labin Samed Čorić, ocijenio dobrom. Jer nisu zabilježeni događaji koji bi znatno ugrozili sigurnost građana. Zabilježeno je 27 kaznenih djela, četiri više nego godinu dana ranije, za 50 posto su smanjeni prekršaji javnog reda i mira, za 26 posto bilo je manje prometnih nesreća a za 60 posto požara. Vijećnica Denis Jelčić (IDS) pitala je što je poduzeto u vezi s učestalim krađama na barkama u Trgetu. Admira Žakula (HDZ) pitala je u čijoj je nadležnosti prometovanje kroz Rašu, gdje neki prometni znakovi zaklanjaju vidik vozačima iz suprotnog pravca.


- U Trgetu se ne radi o većoj materijalnoj šteti na barkama ali to uznemiruje ljude. Policija poduzima intenzivne radnje oko otkrivanja počinitelja, pa se nadamo da će on uskoro biti otkriven. Što se tiče prometa u Raši, nadležna je Policijska postaja Labin čiji policijski službenici obavljaju nadzor. Bilo bi dobro da nam dostavite popis mjesta na kojima znakovi ometaju pregled vozačima kako bi utvrdili čija je to nadležnost, rekao je Čorić.


Branko Biočić


općina raša raša krapan prodaja stanova stanovi kupoprodaja nekretnine