MLADEN BASTIJANIĆ: Demanti na izjave direktora Vodovoda Labin u članku u Glasu Istre od 23.3 2018.g.

MLADEN BASTIJANIĆ: Demanti na izjave direktora Vodovoda Labin u  članku u Glasu Istre od 23.3 2018.g.

31.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U nastavku donosimo demantij Mladena Bastijanića na izjave direktora labinskog vodovoda izjavljene u članku objavljenom u Glasu Istre 23. ožujka 2018. godine.


"Iza mene  Mladena Bastijanića i mojih izjava stoji znanje i saznanje, dugogodišnje radno iskustvo, poznavanje tematike i Labinštine a nadasve ljubav prema vodi i Labinštini u cjelini.


Iza direktora Vodovoda Labin stoji njegova trenutna pozicija, birokratska izvješća, priopćenja i ostale „mašinerije“ izvješćivanja. Direktora Vodovoda sam  „upozoravao“ više puta da ne obmanjuje javnost sa riječima koje nisam nikad i nigdje izrekao a to su njegove riječi upućene meni, citiram „ …radi istine te radi 74 radnika Vodovoda Labin čiji se častan rad želi obezvrijediti …„ Ja to nikad nisam pomislio a kamoli bilo kome rekao. Ova imputirana laž me pogađa ali o tom potom, na drugom mjestu.


Moja izjava koju ću ponoviti je: izvori Fonte Gaja i Kokoti su KONSTANTNO zagađeni bakterijama fekalnog porijekla, konstantno su pod  „udarom“ fosfata i nitrata i to naročito u ljetnim mjesecima (zašto je to ljeti i zašto su fosfati ponekad prelazili vrijednosti MDK-maksimalne dozvoljene koncentracije to bi trebalo da direktor zna jer mu se je na taj problem ukazivalo). Sve to piše u izvještajima Vodovoda kao i u izvještajima ZZJZIŽ i to sve do negdje 2015.g. Zašto to tako NE piše u kasnijim izvještajima neka prosudi javnost.


RAD POV-a LABIN


Zahvaljujući stručnim, iskusnim i odličnim radnicima Vodovoda i odvodnje, POV u „normalnim“ okolnostima radi dobro a može i odlično, međutim POV  Labina je određenog kapaciteta pa puno puta u toku godine dobiva „nenormalnu“ situaciju tj. na njega dolaze oborinske vode, pojačane fekalne vode te razne druge „vode''. Tada nastaje problem i dešavaju se situacije da NE stigne ili NE može preraditi svu otpadnu vodu i fekalije te „to“ sve skupa završi u Krapanskom kanalu gdje usput ponire u podzemlje i nađe se u izvorima F.Gaja i Kokoti. Tako je bilo i neki dan u 3-em mjesecu ove godine kada su snimljene fotografije kanala iznad  „labinskog slapa“.


Dakle, istina je da je „normalno“ da se taj incident događa više puta godišnje i na to upozoravaju žitelji Krapna i Raše. Godinama POV Labina sa svojim obrađenim i neobrađenim vodama uništava i zagađuje Krapanski kanal a njegove ponirajuće vode polako ali sigurno truju izvorišta pitke vode Fonte Gaja i Kokoti. (priložena SLIKA 1 prikazuje mjesto najvećeg poniranja otpadnih voda u Krapnu). Ta je rupa betonirana zahvaljujući Raši a ne direktoru Vodovoda jer njega nije briga kakve su i kamo idu otpadne i fekalne vode Labina. (ujedno molim novinare da porazgovaraju sa žiteljima tih mjesta jer ni oni ne znaju kome se obratiti jer kod direktora Vodovoda NE nailaze na  razumijevanje).


Nadovezujem se na otvoreno pismo žitelja Krapna, koje su jučer objavili neki mediji, te se pitam zajedno sa sve većim brojem ogorčenih građana, je li moguće da se ovo dešava u našem kraju već toliki niz godina ? Je li moguće da će sve ovo proći bez da itko ne bude prozvan i ne odgovara svojom visokom funkcijom koja BI TREBALA OBAVEZATI I NA VISOKU ODGOVORNOST. Može vas biti sram gospodo bez pokrića.RAŠA JE 1938.G. IMALA NAJMODERNIJI POV TOGA DOBA !


Pitanje za direktora Vodovoda – rekao je da ima izvještaj od ZZJZ za 2017.g. koji je 4 puta uzimao uzorke izlazne vode, to je 4 dana - a šta je sa ostalih 361 dan ili dali su bili na „izlazu“ otpadnih voda „onaj“ dan kad je snimka napravljena u 3 mjesecu ove godine? (SLIKA 2) „Vrijednost“ ove snimke je velika i simbolično poučna. Na snimci se vidi kako fekalno-otpadne vode „prolaze“ blizu tj. ispod, kod naroda zvanog Rimskog mosta i tu je apsurd:Apsurd 1: Rimljani su imali efikasnu kanalizaciju prije 2000 godina a Labin tj. mi se „prepucavamo“ tko je u pravu i dali su  fekalne vode Labina toliko dobre za „obogaćivanje“ izvorišta pitke vode. (SLIKA 3)
Pitanje za direktora Vodovoda: Ako POV Labina izvrsno radi 24 sati na dan i tako 365 dana na godinu, tko je toliko lud da bi uložio silne milijune kuna u POV koji izvrsno radi. Dakle po mišljenju direktora, Labinu NE treba POV jer „izvrsno radi“  ????


Apsurd 2 : Raša je 1938.g. imala najmoderniji POV toga doba. Raša u 2018.g. NEMA POV. (fekalne vode izlaze direktno u obuhvatni kanal (SLIKA 4)S obzirom da Raša nema POV, odgovoran je i direktor Vodovoda i odvodnje, jer već dvije godine drži projekte u ladici i koči razvoj odvodnje Raše i Krapna. A 23.03.2018.g. je  licemjerno izjavio na radio Labinu da je Raši i Krapnu prvenstveno potreban POV !!?? Zar je direktor promijenio mišljenje ?


Neću više ništa „demantirati“ jer direktor Vodovoda i odvodnje najbolje sam sebe demantira.


Pitanje za direktora Vodovoda: Ako je sve tako sjajno i bajno kako Dino tvrdi, zašto voda iz izvorišta Fonte Gaja i Kokoti ponekad „smrdi“  kako ljudi kažu na „domestos“. Ja znam ali bi trebao i on znati i dati objašnjenje javnosti jer je on odgovorna osoba.  Sa svojim objašnjenjem trebao bi „smiriti“ situaciju a ne da šutnjom i ljutnjom produbljuje nepovjerenje u sebe. Preko njega smo svi mi radnici Vodovoda taoci njegove NETRANSPARENTNE politike vođenja Vodovoda i odvodnje. Šutnja ili neznanje ga neće i ne smije osloboditi odgovornosti.Svjetski dan voda


Na Svjetski dan voda, 22.3.2018.g. u more i podzemlje nam je u nepovrat otišlo iz izvora Kožljak i Plomin preko 4000 m3 izvrsne, najbolje vode u Istri a u sustav vodoopskrbe Labinštine smo „upumpali“ manje od 3500 m3 puno lošije vode iz ugroženih izvora Fonte Gaja i Kokoti i tako otprilike zadnjih 4 mjeseca svaki dan….


I na samom kraju, vjerujem u predsjednika Skupštine Vodovoda koji će zajedno sa Rašom nastaviti projekt odvodnje za dobrobit cjele Labinštine. “Vlak će ići dalje zajedno sa Rašom“ a ne bez Raše kako je do nedavno izjavljivao direktor Vodovoda i odvodnje. Po meni, u tom vlaku za njega nema mjesta jer najvažniji projekt 21. stoljeća za Labinštinu   je odvodnja fekalnih voda u cilju zaštite izvorišta pitke vode a taj prevažan projekt  trenutno stoji i debelo kasni zbog njega i njegovih istomišljenika. Dosta je žiteljima Labinštine da budu taoci katastrofalne , zakašnjele politike i politikanstva odvodnje, a dosta je i Raši i Krapnu „izvrsne“ pročišćene vode iz POV-a Labina i fekalija iz okolice, “izvrsne“vode'' (kako kaže Dino) koja je uništila život u Krapanskom kanalu …i tako već 30 godina….


Mladen Bastijanić, Vinež, Labin"


mladen bastijanić vodovod vodovod labin zagađenje pitka voda voda dino škopac