Prvi maj M - Prvi maj

Kršan: Odzvonilo plaćanju "bubamari"

Kršan: Odzvonilo plaćanju "bubamari"

24.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Znatno smanjene dotacije trima nogometnim klubovima izbile su u prvi plan tijekom prvog čitanja prijedloga proračuna Općine Kršan za iduću godinu, teškog 22,4 milijuna kuna, na sjednici vijeća u ponedjeljak. Potpićan, Učka ''72 i Plomin, naime, dogodine bi ukupno trebali dobiti 420 tisuća kuna, tj. 380 tisuća manje nego ove godine.

Vijećnik Boris Rogić (IDS) izrazio je bojazan da će sve rezultirati gašenjem tih klubova, i inače pogođenih teškom financijskom situacijom, i to prije isteka sezone, dok načelnik Valdi Runko (nezavisni) tvrdi da Općina želi prvenstveno osigurati osnovne uvjete klubovima te stati na kraj plaćanju "bubamarosa" proračunskim novcem.

- Nešto mora čekati, a to nipošto neće biti razvoj općine. I ovo je sasvim pristojan novac za nogomet: prioritet su nam mlađi uzrasti, ostalo može spadati samo u rekreaciju. Dosta je rastrošnosti: ne možemo, kao dosad, plaćati igrače iz Rijeke kroz putne troškove, što bi im valjda bila naknada za prekovremeni rad, dodao je načelnik.

Rogić, pak, priča o "ataku na čepićki klub". Učki je, veli, kao županijskom drugoligašu, dotacija smanjena s 260 tisuća kuna na 140 tisuća, a Potpićnu, županijskom prvoligašu, s 290 na 210 tisuća. Ovaj aktualni tajnik, a donedavni predsjednik Učke smatra da to ne odgovara razlici u troškovima natjecanja od, kako veli, deset posto pa zahtijeva "da se ipak nađe nekakva sredina".

- Mogli bi me prozivati i Potpićanci, budući da je do listopada i njima i čepićkom klubu isplaćeno isto, po 220 tisuća kuna. Ovo bi, kad već tako gledamo, bio atak na sve korisnike proračuna jer novca jednostavno nema, uzvratio je Runko.

Planirani kršanski proračunski rashodi za 2010. godinu manji su za tri milijuna kuna od prihoda - toliko će, naime, trebati da se pokrije ovogodišnji manjak. Prije tri tjedna vijećnici su, podsjetimo, smanjili ovogodišnji proračun s 33,8 na nominalnih 28,5 milijuna kuna, uz napomenu da je realna blagajna zapravo teška oko 17-18 milijuna (ne očekuju kalkuliranu dotaciju Županije, odnosno države od devet milijuna). Do početka listopada ostvarenje je iznosilo 13 milijuna kuna.

Dogodine se planiraju veći prihodi od tzv. ekološke rente koja je će ove godine biti oko četiri milijuna kuna manja zbog višemjesečnog zastoja plominskih termoelektrana. Očekuje se i nešto bolja prodaja nekretnina te građevinskih zemljišta. Manje će se, pak, kako je pojašnjeno, trošiti na asfaltiranje i održavanje javne rasvjete, a te bi se uštede koristile za dokumentaciju, posebno prostornoplansku, neophodnu podlogu za kapitalne projekte. Ukinut će se i stavka od 650 tisuća kuna za sufinanciranje odvoza smeća građanima.

Konačni prijedlog proračuna razmatrat će se za dva tjedna. (I. RADIĆ)

 

valdi runko općina kršan proračun financiranje mnk potpićan 98 abs mnk potpićan 98 nk učka javna rasvjeta ekološka renta nekretnine te plomin