Koliko zaista stoji život u Labinu u odnosu na druge istarske gradove? Labin drugi po troškovima života odmah iza Pule

Koliko zaista stoji život u Labinu u odnosu na druge istarske gradove? Labin drugi po troškovima života odmah iza Pule

6.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako preživjeti iz mjeseca u mjesec, pitanje je koje se barem nekoliko puta dnevno vrti na repertoaru svake prosječne obitelji. I dok cijene lete u nebo, poskupljenje goriva više se ni ne smatra viješću, a kamate na bankovnim kreditima gotovo da pojedu prosječnu plaću, dodatnu glavobolju zadaju i nagomilani računi.

 

Optimizam ne ulijeva ni rast PDV-a pa građani opravdano strahuju od novog vala poskupljenja komunalija, koji bi poput lančane reakcije mogao još više ugroziti ionako mršave kućne budžete. Uspoređujući cijene u Puli, Rovinju, Poreču, Umagu i Labinu pokušali smo prikazati koliko za vodu, odvoz smeća, komunalni doprinos i naknadu te smještaj u vrtiću izdvajaju građani te koliko će novca trebati izdvojiti odluče li u ovom trenutku kupiti stan ili kuću.

 

Velika odstupanja u cijenama stambenih kvadrata

 

Poznato je da popularne turističke destinacije poput Rovinja ili Poreča već godinama drže cijenu pa tako ne čude ni ogromna odstupanja u vrijednosti stambenog prostora.

Razlike se kreću i do 4.500 eura. Primjerice, kvadrat stana u Rovinju može koštati od 2.000 do 6.000 eura, dok će za nekretninu u Labinu kupci trebati izdvojiti između 1.100 i 1.500 eura. Agenti za nekretnine složni su u tome da atraktivne stambene prostore u Rovinju, Poreču ili Umagu pretežito kupuju stranci ili bogati domaći kupci, kojima je to tek jedna u nizu nekretnina za odmor.

Gotovo istu cijenu kvadrata drže Poreč i Umag, u kojima za četvorni metar treba izdvojiti od dvije do četiri tisuće eura, dok se prosječna cijena kvadrata u Puli, ovisno o lokaciji i opremljenosti stana, kreće od 1.500 do 2.000 eura.

Koliko je to realno i dostupno »običnim« građanima, najbolje govori podatak o prosječnoj plaći Istrana, koja, kako doznajemo od predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Bruna Bulića, iznosi između 4.000 i 4.500 kuna. Ipak, Bulić napominje da se radi o spekulacijama jer, kako tvrdi, nemoguće je precizno izračunati prosjek, budući da na njega utječu i veliki iznosi koje zarađuju poduzetnici i menadžeri. Po njegovim riječima, prosječna je plaća u trgovini nešto manja od 3.000 kuna, a toliko dobivaju i sobarice te čistačice zaposlene u sektoru turizma, dok će radnik u Uljaniku mjesečno zaraditi između 4.000 i 4.500 kuna.

- Radnicima pada mrak na oči kad čuju službene izračune o prosjeku plaća, koji se kreće

između 5.500 i 5.700 kuna, jer je jasno da taj prosjek dižu upravo visoke plaće definirane

menadžerskim ugovorima, napominje predsjednik SIK-a.

 

  

Puljanima komunalna naknada najjeftinija

 

 

Uspoređujući cijene komunalija ispada da Puljani plaćaju najskuplju vodu. Naime, domaćinstva priključena na kanalizacijski sustav kubik vode plaćaju 13,54 kune, dok će industrijski objekti na Puljštini za to izdvojiti 19,72 kune. Treba reći da samo voda, bez dodatnih naknada, pulska domaćinstva košta 5,95 kuna po kubiku, a ostatak do pune cijene uplaćuje se Gradu Puli za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. U konačnu cijenu ulazi i posebna naknada Istarskom vodovodu te naknade Hrvatskim vodama za korištenje i zaštitu voda.

Gotovo tri kune manje vodu će plaćati stanovnici Labina koji imaju priključak na kanalizaciju - za kubik trebaju izdvojiti 10,57 kuna. Nakon Pule visoka je cijena vode i u Rovinju (13,13 kuna po kubiku) te Umagu (12,49) i Poreču (12,27). Prije izgradnje kuće građani su dužni platiti i komunalni doprinos, čiju visinu određuje zona u kojoj se objekt gradi. Najmanji doprinos, od 36 kuna po kvadratu, platit će Labinjani, koji ujedno, uz Umag, imaju i najviši komunalni doprinos za prvu zonu. Tako će doprinos, za građevinsko područje koje obuhvaća Urbanistički plan uređenja Rabac, koštati 180 kuna, koliko iznosi i najviši komunalni doprinos u Umagu, dok je najniži u tom gradu 90 kuna.

 

Nakon Labina, najmanje će za tu namjenu trebati izdvojiti Porečani, gdje se doprinos kreće od 60 do 110 kuna po kvadratu. Slijedi Rovinj sa 70 do 150 kuna te Pula gdje komunalni doprinos u prosjeku košta 117 kuna, a ovisno o zoni gradnje između 90 i 144 kune.

 

Kada je riječ o komunalnoj naknadi, najjeftinije će proći Puljani, koji u prosjeku plaćaju 0,2 kune za stambene objekte, dok sama naknada, ovisno o tome u kojoj se zoni objekt nalazi, iznosi između 0,12 i 0,3 kune po kvadratu.

Nešto skuplja je u Rovinju i Umagu, gdje najniža iznosi 0,13 kuna po kvadratu, dok će Porečani morati platiti između 0,15 i 0,25 kuna.

Definitivno ona najskuplja je na području Labina - između 60 lipa i jedne kune. Najviše troškova kad je u pitanju odvoz komunalnog otpada imaju stanovnici Rovinja, koji tu uslugu plaćaju 0,63 kune po kvadratu stambenog prostora. Slijedi Labin, gdje odvoz smeća košta 0,56 kuna, Pula s cijenom od 0,52 kune,

Umag gdje je potrebno izdvojiti 0,49 kuna, dok najjeftiniju uslugu skupljanja i odvoza otpada drži Poreč s cijenom od 0,38 kuna, koliko plaćaju i okolne općine Kaštelir-Labinci, Vižinada, Vrsar, Funtana, Višnjan, Tar- Vabriga i Sv. Lovreč.

 

Rovinj daje popust za vrtić roditeljima s više djece predškolaca

 

Uz svakodnevne tekuće troškove i brigu o kućnom budžetu muke dodatno zadaju i cijene smještaja u predškolskim ustanovama, osobito roditeljima s više djece. Najskuplji vrtić je u Puli, gdje jedan dan u prosjeku košta 28,5 kuna, što mjesečno iznosi čak 598 kuna, a po skupoći slijedi Labin, gdje roditelji plaćaju 550 kuna, a ekonomska je cijena 1.665. Za jaslički program u porečkim vrtićima roditelji plaćaju 495 kuna, devetosatni smještaj stoji 450, dok će šestosatni program u porečkim vrtićima koštati 350 kuna.

Cijena boravka u rovinjskim predškolskim ustanovama za 10-satni program iznosi 456 kuna, dok isti program u jaslicama roditelje košta 494 kune.

U Gradu Rovinju napominju da se roditeljima koji imaju dvoje djece u predškolskim ustanovama naknada za drugo dijete umanjuje za 25 posto, a ako pak spadaju u određene socijalne skupine, imaju popust od 50, pa čak i 100 posto. Smještaj djece u umaškom vrtiću košta 460 kuna, dok će jaslice roditelje mjesečno koštati 550.

 

Najdeblja bušta zaposlenik a Grada Pule

 


Kolika je prosječna plaća u gradskoj upravi, pitanje je koje smo postavili administracijama u Puli, Rovinju, Poreču, Umagu i Labinu.

Po podacima koje smo dobili, najdeblju buštu, u iznosu od prosječno 6.816 kuna, imaju zaposlenici Grada Pule. Slijedi Grad Umag sa 6.748 kuna, Poreč sa 6.294 i Rovinj gdje gradski djelatnici u prosjeku zarade 5.500 kuna. Najniža primanja, 5.324 kune, imaju zaposlenici Grada Labina.

Pulska četveročlana obitelj će za vodu, odvoz smeća i vrtić mjesečno morati izdvojiti 850 kuna, a obitelj u Labinu 759. Obitelj u Rovinju svoj će budžet morati olakšati za 710 kuna, ona u Umagu za 694, dok će »najbolje«, s utrošene 673 kune mjesečno, proći obitelj koja živi u Poreču.

Dodaju li se ovim troškovima još mjesečni izdaci za hranu, osobnu higijenu, struju, plin, telefon, poneki komad odjeće, odlazak u kino ili kazalište, kao i činjenica da plaće ne prate rast troškova života, više apsolutno nikoga ne čude strah i neizvjesnost uz koje žive i preživljavaju brojne obitelji.

računi labin pula cijena troškovi života istra komunalije boravak u vrtiću prosječna plaća komunalna naknada nekretnine