Kanađanin tužbom protiv 52 vlasnika do zemljišta na Ćićariji

Kanađanin tužbom protiv 52 vlasnika do zemljišta na Ćićariji

26.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pedeset dvoje vlasnika, među kojima i Damir Grbac, mogli bi ostati bez svojih nekretnina na Ćićariji, mahom na području Lanišća nakon što je Mario Poropat prije godinu i pol dana pred Općinskim sudom u Pazinu - Stalna služba u Buzetu, zastupan po odvjetniku Ivanu Milanoviću, postavio zahtjev o utvrđivanju prava vlasništva, odnosno tvrdi da je dosjelošću stekao pravo vlasništva nad tim nekretninama. Poropat, naime, u tužbi navodi da, zajedno s precima, tamošnje nekretnine drži u nesmetanom i neprekinutom posjedu više od 60 godina.


Svoju priču o borbi za vlasništvo nad jednom od tih nekretnina, čiji je zakonski vlasnik, jučer nam je ispričao Grbac, ističući da je zahtjev Poropata neutemeljen, tim više jer već dugi niz godina živi u Kanadi. Kazao nam je da priča počinje još u davnoj prošlosti, odnosno kada su njegovi preci i mještani Lanišća Poropatovom ocu ustupili dio svojih zemljišta da bi imao od čega živjeti.


- Temeljem toga, iako su u međuvremenu odselili u Kanadu, Mario Poropat sada, nakon niza godina i izbivanja, traži u vlasništvo te nekretnine, rekao nam je Grbac. Veli da ne poznaje sve tuženike te da ne zna znaju li da ih Poropat tuži i traži nekretnine.
- Baš me zanima znaju li za tužbu i da im je određen pravni zastupnik. Naime, u tužbi je navedeno da više od pedeset posto vlasnika ima nepoznato boravište, a zastupa ih privremena zastupnica Ana Šćulac iz Buzeta, rekao nam je Grbac i dodao da je ogorčen ovakvim postupkom Poropata, ali i suda. Kazao nam je da je prekjučer, po rješenju Stalne službe u Buzetu, kao tuženik otišao na ročište u Lanišće (na spornu nekretninu) te da ondje, osim njega i tuženice Nirvane Smailbašić, nije bilo nikog, čak ni Ane Šćulac, a da je ročište održano u privatnoj kući.
- Pojavila se samo sutkinja, zapisničar, vještak i dva svjedoka tužitelja Poropata, kaže Grbac i tvrdi da s tog ročišta nije dobio ni zapisnik te da mu se učinilo da je sve bilo dogovoreno. Jučer je, nastavio je Grbac, nazvao sud u Buzetu da bi dobio zapisnik, no sa suda su mu kazali da će mu ga poslati poštom.
- Ne znam što će se dogoditi, ali bojim se da ću, a i svi ti ljudi koji možda ni ne znaju što se događa, izgubiti svoju djedovinu temeljem navodne dosjelosti, kaže Grbac, sumnjajući u zakonitost cijelog postupka.

Nera SOFTIĆ

 

Kanađanin se u Lanšću kani baviti poljoprivredom

U tužbi koju njegov odvjetnik podnosi sudu u Buzetu navodi se da se Mario Poropat namjerava vratiti u Hrvatsku te se intenzivno baviti poljoprivredom i temeljem toga ishoditi poticaje za razvoj poljoprivrede te da stoga želi srediti zemljišnoknjižno stanje. Osim većine oranica, na jednoj se od traženih nekretnina nalazi i zgrada.

nekretnine ćićarija lanišće tužba poljoprivreda zemljište dosjelost vlasništvo