Jakovčić: Zatvorit ćemo Rockwool ako ne osigura zaštitu okoliša

Jakovčić: Zatvorit ćemo Rockwool ako ne osigura zaštitu okoliša

27.12.2007. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Politika

Uspješno gospodarstvo Istre rezultat je sjajne suradnje javnog i privatnog sektora, a najbolji primjer je Master plan turizma, tvrdi župan Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima izvozno orijentiranog i dinamičnog gospodarstva, najnižoj stopi nezaposlenosti u zemlji, velikim infrastrukturnim projektima koji se počinju realizirati, dobrim dijelom zahvaljujući sredstvima iz eurofondova, ali i općoj europeizaciji ovog prostora, mnogi Istarsku županiju nazivaju hrvatskom lider županijom, a njezinom županu Ivanu Jakovčiću već su prije izbora prognozirali europsku političku karijeru. Što, pak, o svemu tome misli sam Jakovčić pojasnio je u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Kako je Istarska županija otišla najdalje u europeizaciji, zbog vašeg istaknutog angažmana u tim procesima mnogi su vas vidjeli na jednoj od državnih funkcija vezanih uz eurointegrcije. Ima li izgleda za to?
Da, Istra je prva u Hrvatskoj postala euroregijom, na tom poslu sam se kao župan zdušno angažirao, bio sam i potpredsjednik Skupštine europskih regija, naša je inicijativa bila i osnivanje Jadranske euroregije u koju su ušle regije svih država koje okružuju Jadran. Pula je prvo sjedište, ja sam prvi predsjednik Jadranske euroregije, koje je cilj prije svega stvaranje prostora mira i sigurnosti, zatim zaštita tog zatvorenog i utoliko ugroženijeg akvatorija, a onda i racionalno korištenje i obogaćivanje jadranskih resursa. Samo godinu dana od osnivanja niz raznih tijela već radi na realizaciji tih ciljeva, naša županija aktivno sudjeluje u mnogim međunarodnim projektima, crpimo novac iz eurofondova. Za to smo se dobro ekipirali i već je više od pet milijuna eura ušlo na taj način u Istru, realizirano je ili se realizira četvdesetak projekata, a u pripremi ih je još toliko da konkuriraju za pretpristupne i kohezijske fondove. Posljednji takav značajni projekt je porečka veletržnica ribe koja je upravo pred otvaranjem. Nastaviti ću na svom poslu davati doprinos europeizaciji Hrvatske. Državna je razina važna, ali nije i jedina.

Znači, sebe i dalje vidite na mjestu župana Istarske županije?
Da, Istra je primjer uspješnog reginalnog modela i to je moj izazov za budućnost.

Zalažete se za decentralizaciju Hrvatske prije svega u financijskom smislu. Istarski zastupnici često su reagirali i u Saboru da iz Istre odlazi veliki novac a vraćaju se mrvice. Hoće li se tu nešto dešavati?
Nakon što je ideja ministarstva za regionalni razvoj koju sam lansirao prije nekoliko mjeseci prihvaćena, i nakon što sad svi govore o decentralizaciji, vjerujem da će se ona i ostvariti. Kada bi se poštivao hrvatski ustav, lokalna i regionalna razina bila bi mnogo važnija i uspješnija, a to bi bilo dobro za sve.

Istarsko gospodarstvo izvozno je orijentirano, nosi ga nekoliko velikih tvrtki, Uljanik, Adris grupa, Cimos..., a tu su i snažne turističke kompanije. Kakav je odnos Županije i gospodarstva?
Nakon što je ideja ministarstva za regionalni razvoj koju sam lansirao prije nekoliko mjeseci prihvaćena, i nakon što sad svi govore o decentralizaciji, vjerujem da će se ona i ostvariti. Kada bi se poštivao hrvatski ustav, lokalna i regionalna razina bila bi mnogo važnija i uspješnija, a to bi bilo dobro za sve.

Ne može se mimoići ni megaprojekt Brijuni Rivijera, koji je pred početakom realizacije. Međutim, čelni čovjek Veljko Ostojić odlazi u portečku Rivieru?
Ostojić je sjajan stručnjak, vjerojatno najcjenjeniji u hrvatskom turizmu. S odlukom me je upoznao prije, nisam se protivio, jer će biti od velike koristi i na svom novom poslu. Vjerujem da će se zamjena objaviti nakon konstituiranja nove vlade, jer BR je državno - županijska tvrtka u većinskom državnom vlasništvu. Vjerujem u taj megaprojekat, koji će bitno izmijeniti sliku istarskog turizma i Istru zaista pretvoriti u prepoznatljivu destinaciju na Mediteranu. Pokazali su to i na prednatječaj prijavljeni mogući investitori, sve eminentne turističke, financijske i druge domaće i svjetske kuće.

Već poduže Istarska županija se priprema za nekoliko velikih infrastrukturnih zahvata koji su sad pred početkom realizacije?
Definirali smo Istru kao ekološki osviještenu županiju, koju ćemo štititi od eko-ekscesa. Zato smo i krenuli u projekte plinofikacije, izgradnje sustava zbrinjavanja otpadnih voda i sustava gospodarenja otpadom. Dolaskom plina iz podmorja i izgradnjom magistralnog plinovoda Pula - Karlovac dobili smo čisti energent i počeli realizirati pripremljeni projekt plinofikacije poluotoka. Uključeni smo u kanalizacijski državni projekt Jadran, ali uporedo tamo gdje se on ne proteže gradimo sami jedinstveni saustav kanalizacije i pročišćivača otpadnih voda, ne samo u priobalju nego u čitavoj Istri, jer moramo zaštititi pitke podzemne vode i izvore. Uznapredovali smo i u pripremama izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Pule za cijelu Istru. U tijeku je javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš, a predviđen je najsuvremeniji sustav selekcioniranja, reciklaže, proizvodnje energenata i humusa od komunalnog otpada. Ovi projekti već imaju zeleno svjetlo za sufinanciranje iz fondova EK, a uključio se i državni fond za ekologiju i energetsku učinkovitost. Upravo ovih dana potpisan je ugovor s koncesionarom Bina Istrom o nastavku gradnje Istarskog ipsilona, odnosno punog profila autoceste u dužini oko 160 km i u završnici druge cijevi tunela Učka.

Što kažete na suprotstavljanje dijela stanovnika pojedinim projektima kao što su Centar za gospodarenje otpadom, Brijuni Rivijera, već izgrađena tvornica kamene vune Rockwool u Pićnu?
Svaki veliki projekt izaziva diskusije i polemike, što nije loše. Spomenuti projekti doprinijet će ubrzanom razvoju Istre i povećanju životnog standarda njezinih žitelja. Rockwool je posebna priča i ako ne osigura trajnu i cjelovitu zaštitu okoliša, a time i zdravlja ljudi, neće moći nastaviti proizvodnju.


Za Istru se često tvrdi da je poligon za djelovanje raznih profitera s nekretninama. Mnogo se gradi, dolazi i ino kapital, ponekad i netransparentno, a cijene nekretnina lete u nebo. Može li tu Županija na bilo koji način utjecati?
Da, ali ne direktno. Indirektno kroz prostorne planove i infrastrukturu. Sjetimo se prije deset godina nikoga nije zanimala unutgrašnjost Istre, a danas je to gotovo atraktivnije područje od obalnog. Županija ima prostorni plan koji je istina izložen povremenim izmjenama, jer život nosi nove situacije i potrebe i sve se ne može predvidjeti deset godina unaprijed. Prostorne planove imaju i općine i gradovi, dakle sami možemo kreirati optimalno korištenje prostora, kojemu namijenjujemo i adekvatnu infrastrukturu, a oni koji ne poštuju dokumente, idu u poslove na divlje moraju rušiti. Međutim, u Istri su takve pojave ipak u odnosu na druge dijelove obale marginalne. Često se naglašava neriješen problem poljoprivrednog i turističkog zemljišta. Drugi spominjani problem je špekulantsko kupovanje poljoprivrednog i pretvaranje u građevinsko zemljište i na kraju sporost u rješavanju turističkog zemljišta. Sve je to preuveličano. Pravna država djeluje i greške iz prošlosti se više neće ponavljati.

 Online prijenosi sjednica županijske vlasti Istarska javnosti najdirektnije se može informirati o svim odlukama Skupštine i Poglavarstva, jer se sjednice prenose on line, novinarima je otvoren pristup svim sjednicama županijskih tijela, a župan posebno početkom svakog mjeseca organizira razgovore s novinarima prilikom kojih izvijesti o najvažnijim aktualnostima, a onda odgovara na pitanja novinara vezana uz rad i događanja u Županiji. Kad je riječ o eurosuradnji novinari dobivaju dnevna online priopčenja, a mjesečno županijski odjel za međunarodnu suradnju i eurointegracije izdaje i glasilo Euro INFO magazin.

 

Ivan Jakovčić intervju Rockwool zaštita okoliša nekretnine kapital