Centar Rapca mora biti riva, a ne prostor kod St.Andrea

Centar Rapca mora biti riva, a ne prostor kod St.Andrea

1.8.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

UPU Rabac je trebao, između ostaloga, riješiti specifične sezonske potrebe naselja Rabac kao kupališne destinacije za sve građane Labina, za sve goste  Labina i cijele Labinštine. Većina građana Rapca ne misli da je UPU to i ostvario. Osim toga, velika većina građana Rapca reagirala je u smislu da je vrijeme za održavanje javne rasprave za Rabac u špici sezone krajnje neprimjereno. Većina građana nije mogla prisustvovati jer je bila spriječena poslom. Kao najveći problem koji UPU nije riješio ističe se prostor postojećih parkirališta, a koje ne bi trebalo planirati za druge potrebe ako se istovremeno ne osigura odgovarajući zamjenski prostor.

Najviše primjedbi odnosilo se na prostor sadašnjeg velikog „bijelog“ parkirališta na Girandelli,gdje je prema prijedlogu UPU-a naselja Rabac planirana gradnja novih hotela. Građani Rapca predlažu da se istim planom, u blizini postojećeg planira novo odgovarajuće zamjensko parkiralište uz koje bi se moglo graditi sportsko-rekreacijske objekte, zabavne parkove, zelene površine i slično. Stoga je vijećnica sa liste nositeljice Nevine Miškulin, Jasminka Radolović na posljednoj sjednici gradskoga vijeća iznoseći te primjedbe i prijedloge rapčana pitala čelnike grada Labina da li će se u ovom slučaju poštivati zakonski rok za odgovaranje na primjedbe građana te koja je procedura koja nakon toga slijedi i da li će biti izvršena u zakonskom roku. Smatra kako je s obzirom na veliku zainteresiranost građana i poslovnih subjekata, potrebno čim prije provesti urbanističko-arhitektonski natječaj za centar Rapca, što zapravo obuhvaća prostor uz more od Maslinice do budućeg lukobrana. Naime, prostor iznad raskrižja St. Andrea prema parku Prohaska, velika većina građana Rapca ne prihvaća kao mogući novi centar Rapca, a predviđeno je prijedlogom UPU naselja Rabac. Taj prostor moguće je planirati za druge različite sadržaje, a centar Rapca kao primorskog mjesta treba ostati uz more – na rivi istaknula je radolović te pitala u kojem će roku biti proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za centar Rapca?

Odgovarajući na pitanje gradonačelnik Labina Valter Glavičić (IDS) je najavio natječaj za urbanističko arhitektonsko uređenje centra Rapca za iduću godinu. Složio se s konstatacijom Radolović da bi centar Rapca kao primorskog mjesta ipak trebala biti riva i okolno područje, a ne predio iznad St. Andree kako je to bilo predviđeno prijedlogom Urbanističkog plana. Odgovarajući na pitanje Radolović o parkiralištu na Girandelli, na kojem bi se trebao graditi hotel, gradska pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša I izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić istaknula je kako bi bilo šteta da se na najatraktivnijem prostoru uz obalu predvide parkirališta, kada za tu namjenu ima sasvim dovoljno prostora iznad ceste, a privremena parkirališta mogu se urediti i na rekreacijskim područjima. (Branko BIOČIĆ)

 


upu rabac rabac urbanistički plan uređenja nekretnine javno izlaganje