Županijski aktualni sat: Plomin samo na plin

Županijski aktualni sat: Plomin samo na plin

16.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Vijećnike na aktualnom satu Županijske skupštine u ponedjeljak je nezavisni Vlado Ivetić podsjetio da je župan Ivan Jakovčić pred županijskim vijećnicima rekao da, dok je on župan, Plomina na ugljen neće biti, ali, kaže Ivetić, čini se da je sve bliže upravo Plomin na ugljen.

- Istarska županija ima svoj prostorni plan koji točno definira kakav će biti energent u TE Plomin 3. Za Županiju ova lokacija postoji jedino kao termoelektrana na plin i gotovo, rekao je županov zamjenik, SDP-ovac Vedran Grubišić. Ivetić je, zadovoljan odgovorom, ipak upitao što ako Vlada kaže da mora biti ugljen.

- Treba uzeti u obzir i zdravlje građana, a ovaj dio Labinštine, Istre i obale ne može biti žrtvovan zbog nekakvih viših interesa, odgovorio je Grubišić.

- Skupština je donijela pravila, utvrđen je prostorni plan, a energetska strategija Hrvatske do 2015. ne predviđa izgradnju nikakvih objekata na ugljen. Uostalom, s tim ćemo se aktivnostima još sretati u idućem periodu, a Županijska skupština imat će prilike zauzeti stav, dodao je predsjednik Skupštine Dino Kozlevac, također iz SDP-a.

- Ne postoji službena informacija koja bi potvrdila eventualno državno preuzimanje vlasništva nad pulskom bolnicom, odgovorio je Valerio Drandić, IDS-ov predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Pula, na pitanje HDZ-ova vijećnika Marina Rocea da pojasni nedavnu izjavu resornog ministra. Drandić je napomenuo da ta izjava nije bila usmjerena prema pulskoj, već prema županijskim bolnicama. Županije su zapravo fiktivni upravitelji bolnica i nemaju nikakav utjecaj na njihovo funkcioniranje. Ako do toga i dođe, vjerojatno će prije biti rasprave, a Istri je u interesu da se županijske bolnice decentraliziraju, da se županijama ostave sredstva za zdravstvo i da županijske bolnice funkcioniraju po uzoru na slične bolnice u državama u okruženju.

Nezavisnog Alena Rosandu zanimala je informacija o dosadašnjem tijeku turističke sezone. Grubišić je odgovorio da još nema relevantnih pokazatelja, ali je, prema informacijama kojima raspolaže, sezona dobra i trebala bi biti bolja od lanjske.

Bivši HSLS-ovac, a sada nezavisni, Ivica Mikulčić pitao je županijsko vodstvo smatra li ono Istru sigurnom.

- Boravak u Istri je siguran i zbog toga možemo biti zadovoljni, ali ne i sigurnošću na županijskim i lokalnim cestama, na kojima se događa velik broj nesreća, odgovorio je Grubišić i poručio da na vlastitu i sigurnost svih nas u mnogim slučajevima možemo i sami utjecati.

Što će Županija učiniti da u Istri, na temelju zaključaka Županijske skupštine, zabrani upotrebu genetski modificiranog sjemena i hrane budući da je Vlada donijela uredbu kojom se, za određene dobavljače, omogućava dobava hrane za stoku i pamuka koji sadrže genetske modifikacije, upitao je zeleni Josip Rupnik, a Grubišić mu je odgovorio da će Županija ustrajati na svojoj odluci te izrazio nezadovoljstvo tumačenjem te uredbe. (Mirjan RIMANIĆ)

plomin te plomin energetika hep vedran grubišić plin ugljen