Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Županija treba tužiti HEP i raspisati referendum zbog TE Plomin na ugljen

Županija treba tužiti HEP i raspisati referendum zbog TE Plomin na ugljen

16.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ovih se vrućih ljetnih dana dodatno usijala i tema gradnje termoelektrane Plomin 3 na ugljen. Studija utjecaja na okoliš dobila je pozitivno mišljenje stručnog povjerenstva, a od tri člana iz Istre dva su digla ruku protiv. Idući potez je na Ministarstvu zaštite okoliša, koje mišljenje povjerenstva ne obavezuje. Iako se o tomu službeno ne govori, (i) plominska termoelektrana je "pogurala" Davora Škrleca, zamjenika bivše ministrice Mirele Holy, da dade ostavku.

Usto, nikako da na dnevni red sjednice Županijske skupštine dođe inicijativa vijećnika o raspisivanju referenduma o energentu za TE Plomin 3. Pokrenuo ju je Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-Zelene inicijative, još prije godinu dana. Prvo je problem bio u nejasnom referendumskom pitanju, a kada je to promijenjeno, novi problem su postali stari potpisi za to novo pitanje. Hoće li se referendum napokon naći u fokusu zanimanja na Županijskoj skupštini koja će se održati upravo danas?

- Županija bi trebala tužiti HEP, jer ta tvrtka ne poštuje odredbe Prostornog plana Istarske županije, kao i raspisati referendum, smatra Dino Debljuh. Mišljenja je da bi tada trebalo ići sve do suda u Strasbourgu. Taj je bivši IDS-ovac i jedan od kandidata za istarskog župana na prošlim lokalnim izborima bio vrlo oštar tijekom javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš tvrdeći da su se građani kroz županijski plan već izjasnili za plin te je kategorički odbacio HEP-ove tvrdnje da se radi o zamjenskom bloku TE Plomin.

Smatra zabrinjavajućim šutnju odgovornih u Istarskoj županiji, posebno nakon izjava potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da se Plomin hitno treba graditi. Po njegovu mišljenju, za raspisivanje referenduma nije kasno, ali veli i da je to već trebalo učiniti. Podsjeća i da je volja građana već iskazana kroz predstavničko tijelo, koje je u Prostorni plan Istarske županije ugradilo odredbu da "trojka" treba biti na plin. Kao građanina ga brine što se ne poštuju županijski dokumenti i što se to dopušta, umjesto da svi zajedno - vlast, udruge i građani - na to stalno ukazuju i nastoje projekt zaustaviti.

- Nas građane treba netko štititi, a mi smo izabrali županijsku vlast da to čini. Ovo što radi HEP uvreda je razumu i nasilje nad građanima. Čudi me što odgovorni u Županiji šute, jer već su se na tu temu trebali oglasiti, tvrdi Debeljuh. (S. BENIĆ)

te plomin plomin termoelektrana ugljen energetika hep referendum zeleni politika