Župan Jakovčić: O sudbini TE Plomin trebaju odlučivati građani

Župan Jakovčić: O sudbini TE Plomin trebaju odlučivati građani

31.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

- Kompletna studija utjecaja na okoliš za projekt termoelektrane Plomin C mora ići na doradu, poručio je istarski župan Ivan Jakovčić upitan za komentar jučerašnjeg sastanka u Zagrebu na kojem je povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i pod pritiskom istarskih članova povjerenstva - županijskog pročelnika Josipa Zidarića, labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike te kršanskog načelnika Valdija Runka - odlučilo da studija mora na doradu jer izrađivač, zagrebački Ekonerg, nije dao odgovore na sva "otvorena" pitanja.

- Ljudi u povjerenstvu i predstavnici iz Istre koji su bili na tim pozicijama, kao i ja osobno, to smo govorili već i ranije. Prijašnja vlast nije imala razumijevanja za to, a očito sadašnja mijenja ploču i to je pozitivno. Kompletna studija treba ići na doradu.

Ja sam to i danas rekao Ministarstvu zaštite okoliša, koje je najkompetentnije u tom dijelu. S druge strane, općine Labinštine i Grad Labin su institucije koje moraju odlučivati o daljnjoj sudbini termoelektrane, a tu su i građani.

Istarska županija ima jasan prostorni plan, država također ima jasan program i nadam se da će ova naša Vlada napokon razumjeti pozicije i da ćemo otvoreno razgovarati o tome kakva će biti zamjenska termoelektrana u Plominu, rekao je Jakovčić.

Dodao je da su istarski članovi povjerenstva poslali jasnu poruku, a ona je da se izgradi termoelektrana na plin. (V. HABEREITER)

te plomin politika ministarstvo zaštitet okoliša plomin ids nino jakovcic