Zoran Rajković na obilježavanju 10. godina Istarske razvojne agencije

Zoran Rajković na obilježavanju 10. godina Istarske razvojne agencije

14.12.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Današnja Skupština Istarske razvojne agencije d.o.o., na kojoj je kao opunomoćenik Grada Labina prisustvovao zamjenik Gradonačelnika Zoran Rajković, poklopila se s datumom desetgodišnjice od osnivanja agencije. IDA je prije deset godina osnovana kao operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije, odnosno Konzorcija za razvoj "Istra 21".  Kada je osnovana, bila je prva regionalna razvojnih agencija u Hrvatskoj, a do danas se afirmirala kao jedna od vodećih institucija tog tipa te postala nezaobilazan čimbenik razvoja i promocije gospodarstva Istre.

 

IDA-ina primarna uloga poticanje je razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Istarskoj županiji i to kroz pružanje financijske podrške, provođenje edukacije, razvijanje poduzetničke infrastrukture, informiranje i savjetovanje poduzetnika, pružanje usluga potencijalnim stranim investitorima, te provedbu različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime u Istarskoj županiji. 

 

IDA je 2004. godine razvila oznaku vizualnog označavanja kvalitete Istrian quality (IQ), a znak je 2005. godine i registrirala. Od strane Istarske županije izabrana je za koordinatora izrade Regionalnog operativnog plana (ROP-a) Istarske županije. Dokument je tiskan 2007. godine, a do danas je objavljeno šest javnih poziva putem kojih su prikupljene 422 projektne ideje.

 

Uz navedeno, u proteklih deset godina IDA je sudjelovala u nizu aktivnosti vezanih uz promociju  gospodarstva Istre. U 2009. organizirani su 2. Gospodarski forum Istre, te 1. Poduzetnički tjedan Istre, događaji u kojima je sudjelovalo 500-tinjak istarskih gospodarstvenika te predstavnika javnog sektora.

 

Uspješan rad IDA-e bit će nastavljen i u 2010. godini, implementacijom nekih od 12 projekata kandidiranih na razne EU fondove tijekom tekuće godine te nastavkom provedbe već postjećih aktivnosti.

 

Grad Labin je uz ostale Istarske gradova jedan od osnivača i suvlasnika IDE.

razvoj ida istarska razvojna agencija zoran rajković gospodarstvo poduzetništvo