Zmajlović u Puli bacio ''rukavicu'' IDS-u: ne znam kako bi referendum mogao utjecati na projekt TE Plomin C

Zmajlović u Puli bacio ''rukavicu'' IDS-u: ne znam kako bi referendum mogao utjecati na projekt TE Plomin C

27.2.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u petak je za odluku gradskog vijeća Labina i općinskih vijeća Raše, Svete Nedelje, Pićna i Kršana o raspisivanju savjetodavnog referenduma oko izgradnje TE Plomin C na ugljen rekao kako je mišljenje građana važno, ali da za ovaj referendum ne zna kako bi mogao utjecati na projekt termoelektrane.

Zmajlović je u Puli, gdje je predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, istaknuo kako mišljenje građana uvijek treba respektirati, ali da se pojedini projekti donose na razini države te se tiču svih građana Republike Hrvatske.

"Za ovaj konkretan referendum u ovom trenutku ne mogu reći na koji bi način mogao utjecati na sam projekt", istaknuo je Zmajlović. Najavio je kako će osobno poduzeti sve da se kod svakog projekta, pa i kada je u pitanju termoelektrana Plomin C, kontroliraju sve mjere koje su propisane kroz procjenu utjecaja na okoliš, kako bi kroz provedbu ove investicije bio što manji pritisak na okoliš.

"Tražit ćemo da inspekcija i kontrola budu na najvišoj mogućoj razini, kako bi se ono što je deklarativno napisano u samoj procjeni u praksi i provodilo. To je uloga Ministarstva zaštite okoliša", poručio je ministar.

Po njegovim riječima, Istarska županija zasigurno je jedna od županija koja vodi računa o okolišu, ulaže u okoliš i koristi sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša. "Mislim da je to dobro, jer kroz te projekte radimo ono što nam je zajedničko, a to je poboljšanje kvalitete života građana", zaključio je Zmajlović. 

Zmajlović predstavio projekte zaštite okoliša za ovu godinu

U sklopu programa "Poslovni uzlet grada Pule", predstavnicima Istarske županije te gradova i općina ministar Zmajlović je predstavio projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, s naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u turizmu. Zmajlović je tom prigodom kazao kako je ove godine za ove projekte osigurano 600 milijuna kuna, pri čemu je naglasak stavljen na turistički sektor, posebice na iskorištavanje sunčeve energije u hotelima i kampovima. Za njihovu provedbu, dodao je, građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine i županije mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava.

U prilog tomu najavio je kako će ove godine biti objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjene vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata.

"Vlada je prošle godine donijela program energetske obnove komercijalnih zgrada, dok će ove godine sredstva biti usmjerena na turistički sektor, gdje će se financirati solarni paneli i drugi obnovljivi izvori energije, čime će se povećati efikasnost same tvrtke, ali i utjecati na to da smanjimo ukupnu potrošnju energije u Hrvatskoj", rekao je Zmajlović. Dodao je kako Hrvatska po pitanju obnovljivih izvora energije stoji zaista dobro, imajući u vidu obveze koje ima prema Europskoj uniji.

Po njegovim riječima, uz nastavak provedbe Vladinih programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća, ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi put biti obuhvaćen i komercijalni sektor.

"Za poslovni sektor, uz energetsku obnovu komercijalnih zgrada, predviđeni su i programi obnovljivih izvora energije i sufinanciranje energetskih pregleda ili uvođenja sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća", poručio je ministar i najavioi kako će se sufinancirati i mjere energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima. (Hina)

te plomin te plomin 3 tep c politika zmajlović