Život u Plominskom zagorju: Nema vode dok sunce ne ugrije

Život u Plominskom zagorju: Nema vode dok sunce ne ugrije

23.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanovnike Načinovića, skupine zaselaka smještenih ispod motela Plomin, ovih hladnih zimskih dana muči neobičan problem: nemaju vode dok se sunce ne popne dovoljno visoko. Razlog je taj što se većina domaćinstava napaja nadzemnim gumenim crijevima u kojima se voda zaledi.


Starosjedilačku jezgru sela čini svega pet kuća koje su spojene na labinski Vodovod, a od njih je vodu »povuklo« šezdesetak ostalih koje su okolo niknule zbog prekrasnog pogleda na Kvarner. Vele da su Europa u malom jer osim hrvatskih državljana ovdje ima Slovenaca, Nijemaca, Talijana, Britanaca, Francuza, u novije vrijeme i Rusa. Stalnih stanovnika ima petnaestak, ali veliki broj tzv. vikendaša ovdje boravi i duže od vikenda.


Istu nevolju imaju i na isti se način snalaze stanovnici kojima je namijenjen lani otvoren magistralni vodovod Plomin - Brestova, naravno, osim starosjedilaca koji imaju bunare. Načinovići su ipak posebni jer su im zbog smještenosti nas strmim obroncima Plomiske gore problematične i ceste, javna rasvjeta i odvoz smeća.


Stjepan Puntarić primjer je toga: vodu dobiva kroz šestotinjak metara gumene cijevi od »tričetvrt cola«, a do kuće mu vodi dvjestotinjak metara ceste koju je betonirao uz pomoć sumještana. Bujice od nedavnih jakih kiša na više su je mjesta znatno oštetile.
- Rješavanje tih problema obećavaju nam već tridesetak godina. Prije sedam godina podnio sam u Općini Kršan zahtjev za vodu, put i odvoz smeća. Neki dan sam bio kod njih i tražio da taj dopis izvade iz arhive i barem mi odgovore, a sutra ću ponovo otići i prijaviti elementarnu štetu, kaže on.
Kao i Puntarić, Ivan Fon iz Postojne na svom priključku ugošćuje još pet-šest drugih s kojima onda dijeli račune za potrošenu vodu.
- Izgradnja vodovoda ne može se voditi tržišnom isplativošću jer dostupnost tekuće vode spada u preduvjete normalnog življenja, smatra on.


Josip Kralj, istarski zet s naglaskom iz Hrvatskog zagorja, rekorder je u vodovodnim potpriključcima: na njegovu gumenu cijev priključeno je još petnaest drugih.
- Kada se ljeti netko tušira, oni drugi mogu samo čekati. Neka nam samo izgrade glavni cjevovod, a poslije neka svatko investira u svoj do kuće, kaže on.
Tvrde da bi se sve moglo riješiti s dvije tisuće metara cijevi i 1.600 metara asfalta. Iz Vodovoda doznajemo da je glavna cijev ograničenih mogućnosti te da bi stoga bila potrebna i rekonstrukcija postojeće mreže. Prema riječima Eđea Brenčića, člana Općinskog poglavarstva iz Plomina, sve bi moglo biti obavljeno do kraja godine jer Općina očekuje od države 1,7 milijuna pomoći u tu svrhu. Ostali dio Plominskog Zagorja morat će se strpjeti do donošenja detaljnog plana uređenja.

plominsko zagorje život društvo vodoopskrba načinovići vodovod eđeo brenčić plomin