Zgotovljena projektna dokumentacija: Plomin 3 ide dalje, HEP Istru ne pita

Zgotovljena projektna dokumentacija: Plomin 3 ide dalje, HEP Istru ne pita

26.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Natječaj za izgradnju termoelektrane Plomin 3 na ugljen Hrvatska elektroprivreda planira raspisati krajem prvog tromjesečja 2011. godine. Plan je da Plomin TEP C-500 uđe u funkciju 2016. izlaskom Plomina 1 iz elektroenergetske mreže Hrvatske, doznajemo od nove glasnogovornice HEP-a Mirele Klanac.

Projektna dokumentacija  za Plomin 3 je dovršena, a izradio ju je konzorcij vođen tvrtkom Elektroprojekt iz Zagreba. Članovi konzorcija su Institut građevinarstva Hrvatske, tvrtka Konzalt Ing. iz Zagreba te pulski Urbis 72. Kako doznajemo od Giankarla Župića, čelnog čovjeka Urbisa, ova je tvrtka izradila manji dio projekta, i to onaj koji se odnosi na infrastrukturu za termoelektranu.

Investicijski plan gradnje elektroenergetskih postrojenja "amenovan" je i na Vladi krajem rujna. Po tom planu, Plomin 3 bit će najznačajniji elektroenergetski objekt u Hrvatskoj, koji bi proizvodio 15 posto ukupne električne energije u 2016. godini. Treća termoelektrana snagom od 500 megavata premašuje Plomin 1 i 2 zajedno.

Istarsku županiju, Grad Labin i okolne općine, građane Labinštine i Istre o ovoj se ogromnoj investiciji i važnom projektu uopće ne pita pa čak ni informira. U Prostornom planu Istarske županije nije predviđena gradnja termoelektrane na ugljen takve snage, no proglašena je objektom od državnog interesa pa preskače općinske i županijske razine.

Prije desetak dana Grad Labin i okolne četiri općine uputili su Vladi i Ministarstvu gospodarstva zahtjev za informacijama o Plominu 3 na ugljen. Odgovora još nema.

- Želimo biti aktivno uključeni da bismo znali što se događa u našem okruženju, poručuje gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, koji očekuje skoru javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin u više je navrata tražio da se stanovnicima Labina i okolnih općina omogući referendumsko izjašnjavanje o novoj termoelektrani na ugljen.

- Hrvatskoj trebaju energetska stabilnost, investicije i radna mjesta, ali pritom treba poštovati volju građana, naglašava Kajin.

Istarski župan Ivan Jakovčić u nizu navrata dosad je odbacio mogućnost da se gradi TE Plomin 3 na ugljen. Rezolutno je odbacivao pritiske HEP-a i neprihvatljivo mu je da o toj temi nikad ne razgovaraju u Istri.

Bez obzira na izrečene stavove političara, realnost je izgleda drugačija, projekt ide dalje, informacije stižu na kapaljku, a glas javnosti dosad se očito zaobilazio, kakav god on bio. (J. ORLIĆ, R. SELAN)

 

hep plomin te plomin plomin 3 gospodarstvo energetika jakovčić nino jakovčić