Stampar M - Stampar

Zeleni: Izričito odbaciti studiju o Plominu 3!

Zeleni: Izričito odbaciti studiju o Plominu 3!

17.11.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zelena stranka - zelena alternativa pozvala je na konferenciji za novinare u srijedu stanovnike Labinštine da u raspravi o Studiji utjecaja na okoliš TE Plomin C pismeno odbace taj dokument umjesto da o njemu pišu primjedbe. Poziv je upućen dan prije zaključenja rasprave o novom bloku plominske termoelektrane.

Primjedbe su, veli predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, luk i voda jer će ih izrađivači plana uglavnom odbaciti ili prihvatiti na način koji im odgovara, a da bi stav građana došao do izražaja valja studiju izričito odbaciti i k tome je uvjetovati prethodnim referendumom o budućem energentu koji će se u novom bloku koristiti. Zeleni zahtijevaju referendum prije izbora za Sabor.

Rasprava se, tvrde, nije smjela ni održati jer je u suprotnosti s odlukom Županije da energent mora biti plin te njenim i državnim PPU-om.

- Smicalice kojima se izrađivači studije služe dokaz su da lobisti krupnog kapitala ne prežu ni pred čim, kao i u slučaju Rockwoola, kaže Rupnik.

Upitao je koji bi izvor struje trebao zamjenjivati elektranu od 500 megavata kada ona bude izvan pogona zbog remonta i nije li zbog toga i zbog gubitka energije u prijenosu korisnije graditi mrežu malih elektrana. Objašnjenje za plominsku investiciju vidi u interesu krupnog kapitala da prodaje ugljen i potom struju izvozi u druge zemlje.

Napomenuo je da su predstojeći parlamentarni izbori prilika da građani dobro razmisle kome će dati glas, da ne bi ponovo izabrali političare koji će im raditi iza leđa.

Zeleni ističu da je prošlo deset mjeseci od njihovog upita nadležnom ministarstvu o ugovoru s njemačkim RWE-om, investitorom u Plomin C. Istarska županija im nije niti odgovorila zašto nije održan referendum o termoelektrani, zašto nisu održane obećane rasprave o golf igralištima i iskorištavanju mineralnih sirovina i nije im odgovorila na pitanje što činiti s Rockwoolom. (R. SELAN)

te plomin plomin zeleni zelena stranka rupnik te plomin3 izbori izbori2011 rwe investicija hep ugljen studija utjecaja na okoliš