Zelene navike za održivu Labinštinu: Održana radionica u DV “Kockica”

Zelene navike za održivu Labinštinu: Održana radionica u DV “Kockica”

7.6.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U srijedu, na Međunarodni dan zaštite okoliša (5.lipnja), u Dječjem Vrtiću “Kockica” u Kršanu je u sklopu projekta “Zelene navike za održivu Labinštinu” održana radionica na temu sustavnog i ekološkog odvajanja otpada te zaštite prirode i okoliša.

Na radionici je prisustvovalo šezdesetak mališana iz tri vrtićka odjeljenja, a provodili su je profesori Tihana Tarandek Galović i Vedran Vivoda, koristeći pri tom interaktivni i inovativni pristup samoj problematici. Najmlađima je predstavljena slikovnica čiji je glavni lik „bube loptice“ koja je djeci jako zanimljiva, a k tome i korisna jer spada u skupinu kukaca razlagača koji sudjeluju u procesima prirodnog kompostiranja. Ilustracije, čiji je autor hrvatski ilustrator Hrvoje Ružić, su mališani nakon predstavljanja i vješto obojali, te na taj način i pomogli završnom dizajnu slikovnice.
Osim premijerno predstavljenih ilustracija slikovnice, polaznici vrtića su imali priliku i pod povećalom promatrati prave „bube kuglice“ koje su nakon radionice puštene natrag u prirodu. Praktični dio radionice je također polučio veliki uspjeh, pošto su sva djeca aktivno sudjelovala u razvrstavanju otpada, pri čemu su pokazala veliko znanje i brigu za okoliš.  Zaključak ove radionice je kako su djeca najmlađe dobi iznimno zainteresirana za teme okoliša, te kako su već i mimo ove ciljane radionice itekako svjesna važnosti recikliranja i pravilnog odvajanja otpada. Ovaj inovativni edukacijski program provoditi će u svim vrtićima Labinštine, kojima će biti distribuirana i slikovnica čiji je autor profesorica Tihana Tarandek Galović.
Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“ je Grad Labin u suradnji sa Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kune. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu 52.542,77 kune.


Link

dječji vrtić kockica zelene navike ekologija okoliš otpad