Zelena stranka: Sela Ripende ostaju bez stanovnika

Zelena stranka: Sela Ripende ostaju bez stanovnika

2.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

"Nas koji živimo u neposrednoj okolici Termoelektrane Plomin nitko ništa nije pitao od kraja šezdesetih, kada je ona proradila, do danas kada se planira gradnja njenog trećeg bloka", požalio se Ratko Paliska iz zaseoka Ripenda Verbanci, jedan od desetak Labinjana na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zelene stranke - zelene alternative.

Njih je okupio predsjednik "zelenih" Anton Rupnik, koji se upitao tko će lokalnom stanovništvu nadoknaditi štetu za narušavanje zdravlja i gubitak vrijednosti imovine, te zbog čega se ne raspisuje referendum o energentu za TE Plomin C, premda ga je od županijski vlasti zatražio prije osam mjeseci.

- Sela na predjelu Ripende, iznad dimnjaka u Plominskom zaljevu, ostaju bez stanovnika, što nije slučajno. S novom elektranom nestat će ljudi iz tog kraja, rekao je Paliska.

Priznao je da dimnjak visok 340 metara zagađuje znatno manje negoli ranije onaj niži, ali je i ukazao na opasnost velikog deponija šljake i pepela nadomak elektrane, čiju štetnost, kako ističe, ne može zaustaviti prekrivanje zemljom.

- Nismo došli tražiti da se sruši elektrana, ili pak da se ne gradi Plomin 3, jer bi to bilo naivno. Znamo da je takav objekt društveno koristan. Lokalno stanovništvo, međutim, ni od novog bloka neće imati nikakve koristi, ali hoće puno gubitaka, i to zagađenjem zraka, pitke vode, mora, prirodnog i životinjskog svijeta, poručio je Serđo Flego, također iz Ripende Verbanci.

- Nama je elektrana pod nosom, a moramo se grijati na drva jer je struja preskupa. Zbog čega ne bismo, na primjer, dobili povlaštenu cijenu električne energije? Mi, međutim, imamo najlošiju cestu na Labinštini, prometnicu koja je, prepuna rupa, prava društvena sramota, dodao je Flego.

Njegov sumještanin Feručo Bembić, pak, predstavljajući se starosjediocem, primijetio je da danas, u odnosu na prijašnje prilike, "zagađenja gotovo da i nema", ali je problem, veli, vizualni efekt dimnjaka elektrane, koji - obara vrijednost nekretnina.

Osjeća, kaže, kao da je Istra napustila Labinštinu: istočna je obala nekad, tumači, hranila Poluotok, a danas je "određena kao deponij za prljavu industriju".

- I župan Ivan Jakovčić poručivao je da, dok obnaša tu funkciju, Plomin 3 ne može biti na ugljen, već jedino na plin. No danas se baš i ne oglašava o toj temi, pripomenuo je Bembić.

Vilim Filipović iz Vineža kritizirao je lokalnu vlast zbog izostanka inicijative oko organiziranja javnih tribina o termoelektrani na ugljen, na kojima bi se prvenstveno tematizirao njen utjecaj na zdravlje. (Igor RADIĆ)

rupnik zeleni zelena stranka politika ekologija plomin