Zelena akcija protiv Plomina C na ugljen - Studija utjecaja na okoliš - Farsa

Zelena akcija protiv Plomina C na ugljen - Studija utjecaja na okoliš - Farsa

19.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja protiv projekta termoelektrane na ugljen Plomin C ocjenjujući da je u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske.

- Projekt termoelektrane od 500 megavata na ugljen je po nama u suprotnosti sa Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske i postojećim županijskim prostornim planom koji jasno kaže da se na lokaciji Plomin može graditi samo plinska elektrana od 125 megavata, izjavio je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima.

Istaknuo je da su prije od ministarstva dobili odgovor na upit kako misle uskladiti najavljeni projekt Plomin C s postojećom prostornoplanskom dokumentacijom iz kojega je, kako je rekao, vidljivo "da se cijeli proces studije utjecaja na okoliš tog projekta pretvara u farsu".

Naime, rekao je Vidan, da bi zaobišlo neusklađenost s prostornoplanskom dokumentacijom, ministarstvo je odlučilo taj projekt proglasiti rekonstrukcijom složene građevine Plomin.

To je farsa i izigravanje procedure, smatra Vidan upozoravajući da se time radi presedan koji bilo koji investitor može zloupotrijebiti i potpuno zaobići ograničenja u prostornoplanskoj dokumentaciji. Zelena akcija stoga je pozvala Vladu i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da odbaci takvo tumačenje.

Upitan misli li da to ima veze sa smjenom Mirele Holy s mjesta ministrice zaštite okoliša, Vidan je odgovorio da bi bilo naivno tvrditi da ovako tempiran odlazak Mirele Holy nema veze s projektima Ombla i Plomin. "Mislim da je evidentno da to ima veze i vidjet ćemo po postupanju Vlade kakve veze to ima", rekao je.

Pred prosvjednike je u ime ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Ivana Vrdoljaka izišla njegova zamjenica Ana Mrak Taritaš. Izjavila je da u ministarstvu nema nikakvog zahtjeva za lokacijsku dozvolu, a niti ga može biti dok se ne napravi procjena utjecaja na okoliš u kojoj se daje procjena zahvata sa svih aspekata.

- Ako rješenje bude prihvatljivo, bit će i lokacijska dozvola, a ako ne, nje biti neće, rekla je Mrak Taritaš. (Hina)

 

zeleni zelena akcija te plomin plomin ekologija studija utjecaja na okoliš