Zbog oujnog nevremena vatrogasci na području Labina imali samo jednu intervenciju

Zbog oujnog nevremena vatrogasci na području Labina imali samo jednu intervenciju

30.7.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nevera koja je oko 16.30 pogodila zapadnu obalu Istre prema prvim je informacijama nanijela veliku materijalnu štetu.

Jaka tramontana više jedrilica i barki nasukala je duž obale, a najgore je, prema informacijama s terena, bilo u Umagu i Novigradu. Desetak metara duga jedrilica talijanskih nautičara se nakon udara u školjeru lukobrana umaške luke, doslovno raspala i potonula. Dvojica nautičara, 41. godišnji i 31. godišnji talijanski državljani, navodno zbog havarije motora, spas su pronašli skokom u more, a iz mora su ih zvukli mornari umaške ACI marine. Dvoje Talijana je ozlijeđeno, no, zbrinuti su brzom intervencijom Pomorske policije i Lučke uprave. Ekipa Hitne je utvrdila kako je riječ samo o lakšim ozljedama i kontuzijama. Jedrilica je u potpunosti uništena a još se utvrđuje količina nafte u spremniku zbog eventualnog zagađenja. 

Moguće koju minutu više od pola sata trajalo je prilično jako nevrijeme koje se ''srušilo'' na najzapadnije dijelove obale Istre. Prema riječima ribara iz Umaga i Savudrije, sjeverozapadni vjetar koji je na trenutke puhao 80 do 100 kilometara na sat, uz jaku kišu načinio je dosta problema prije svega nautičarima i kupačima. O većim štetama na objektima i imovini građana za sada nema službenih informacija.

U nepunih pola sata, oko 16,30 sati počeo je na području Savudrije, Umaga, Lovrečice, Karigadora, Dajle i Novigrada puhati vrlo jako sjeverozapadni vjetar koji je podignuo velike valove na moru, koje je zbog niskog tlaka zraka bilo u ''statusu'' plime a što je u nižim morskim razinama poput šetnice ispod novigradskih zidina, izazvalo plavljenje mora.

Pojačani valovi na moru učinili su se kupačima zanimljivim za kupanje no s jačanjem vjetra i ''dizanjem'' valova kupanje u uzburkanom moru postalo je opasno.

U moru ispred novigradske Rivarele dvojica muškaraca iz mora su izvukla jednu turistkinju koja je do početka nevere uživala na ''luftmadracu''. S pojačanim vjetrom nije se mogla vratiti na obalu pa su joj u pomoć priskočila dvojica Novigrađana i pomogli joj izaći iz mora.

Iznenadna nevera nije počinila, prema trenutno dostupnim nam informacijama, štete na zgradama i poljoprivrednim površinama. Nevrijeme, nije bilo izražajno na gornjoj Bujštini kao ni južno od Novigrada na području Poreča i Poreštine.

Jaki vjetar i kiša uništili su scenografiju povijesne ''predstave'' Sepomaja koja je danas trebala početi u Umagu, pa su organizatori, Muzej Grada Umaga početak povijesnog prikazanja prošlosti Umaga prebacili na utorak s početkom u 20,30 sati.

''Hladni'' vjetar u pojačanju, nakon 16 sati spustio je temperaturu zraka sa 39 na ''zimskih'' 22 stupnja Celzija što je s kišom bilo pravo osvježenje.

Olujni vjetar i crni oblak oko 16.45 sati digao je vrtloge prašine i na Kamenjaku. Nevrijeme je zahvatilo i cijeli jug Istre. Nakon 17 sati počela je padati i kiša, a vjetar je ipak oslabio.

Po podatcima županijskoga Centra za obavješćivanje, osim srušenih stabala i grana, na kopnu nije bilo većih neprilika.

Po riječima zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, vatrogasci su poslijepodne imali osam intervencija - po dvije u Puli i Umagu te po jednu u Poreču, Pazinu, Labinu i Dajli, a uglavnom se radilo u uklanjanju stabala i grana s ceste ili s vozila. Ozlijeđenih nije bilo.

Europski centar za prognoziranje oluja stavio je najvišu razinu opasnosti, razinu 3, za područje sjeverne Italije i Istre, što ukazuje na iznimno opasnost vrlo jakih oluja. 

Unatoč upozorenjima nevera je, čini se, svih iznenadila. Kiše i olujnog vjetra, ponegdje i s tučom, može biti i tijekom noći. Temperature su duž obale pale i desetak stupnjeva ali već za nekoliko dana čeka nas ponovno prženje na 33 stupnja i više. (iPress/foto Sandro Perlić/DM)

 

vatrogasci neverin nevrijeme ljeto kiša