Zbog obilnih padalina osim oplave u dolini Raše i Čepićkog polja, poplavljeni ugostiteljski objekti u Rapcu,Trgetu i Plomin luci, a na sazi bila i redukcija vodoopskrbe

Zbog obilnih padalina osim oplave u dolini Raše i Čepićkog polja, poplavljeni ugostiteljski objekti u Rapcu,Trgetu i Plomin luci, a na sazi bila i redukcija vodoopskrbe

13.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog obilnih padalina rijeka Raša počela se izlijevati iz korita, a vrhunac je bio jučer oko pet sati ujutro kad je voda prodrla u prizemne stanove zgrade na desnoj obali rijeke. Za ugrožene obitelji osiguran je privremeni smještaj, a osmero djece preventivno je evakuirano.

Ubrzo nakon toga vodostaj je počeo padati. Procjenjuje se da su materijalne štete male.


Zamućeni su izvori Fonte Gaja i Kokoti pa je Vodovod Labin uključio rezervni izvor Mutvicu. Budući da tijekom popodneva voda još nije bila zadovoljavajuće kvalitete, uvedena je večernja redukcija na Katurama, Kapelici i selima uz prometnicu do Koromačna, koje ima svoj spremnik.
Vatrogasci su intervenirali na lijevoj obali Raše, gdje su se u vodi našla dva konja Ibrahima Okanovića.

On je pred nabujalom rijekom uspio skloniti dvjestotinjak svojih ovaca, ali je njih dvadesetak ipak ostalo u vodi. Kasnije su i one prebačene na sigurno, uključujući tri janjeta koja su u međuvremenu došla na svijet, najvjerojatnije zbog posljedica straha koje su bređe životinje pretrpjele. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe su crpljenjem vode spriječili da ona iz obuhvatnog kanala ugrozi magarce i konje u rezervatu Liburna.


Zbog danonoćne kiše poplavili su dijelovi Raške doline i Čepićkog polja, a preopterećeni su i podzemni tokovi. Jučer je, primjerice, na području jezeru Letaj na Boljunčici palo 105 litara kiše po četvornom metru.
Akciju zaštite od poplave provodile su Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za vodno područje primorsko-istarskih slivova Rijeka na čelu s Gordanom Gašparovićem.

Najteže je bilo tridesetorici radnika Vodoprivrede koji su tijekom noći po jakoj kiši postavljali vreće da učvrste nasipe uz rijeku i kanal. Ujutro je posao nastavila druga smjena. U akciji je, uz djelatnike Općine Raša i MUP-a, sudjelovalo stotinjak osoba.

 

Spriječena veća poplava

Pripremno stanje obrane od poplave proglašeno je u četvrtak u 8.15 sati, a četiri sata kasnije isto je učinjeno i za gornji tok Raše, od Potpićna sjevernije. U 15.40 sati na potpićanskom mostu vodostaj je toliko narastao da je proglašeno redovno stanje od obrane, a isto je učinjeno oko 21 sat u donjem toku.

Nakon ponoći proglašene su izvanredne mjere zaštite na cjelokupnom zaštitnom sustavu sliva Boljunčice.


- Hidrološke prilike bile su slične onima iz 1993. godine, kad smo imali veliku poplavu, ali ovog puta zbog dobrog održavanja sustava nije došlo do značajnijeg prelijevanja. Tako se na najbolji način pokazalo koliko su korisna sredstva prikupljena vodnim doprinosom, ističe Gašparović.

 

Bujica prodrla u hotel Hedera

Bujice su prodrle u rabački hotel Hedera i restoran Martin Pescador na Trgetu, pa su vatrogasci morali intervenirati crpkama. Zbog nabujale jame Bubić interveniralo se i u jednom od stanova u Plomin Luci. Jako jugo nije počinilo štetu na obali.

 

raša poplava evakuacija hrvatske vode most raša Letaj vodoopskrba Fonte Gaj rezervat Liburna Rabac Hedera Terget Plomin luka vatrogasci Boljunčica