Zbog darovitih mijenjat će se pravilnik o stipendiranju

Zbog darovitih mijenjat će se pravilnik o stipendiranju

8.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Namjerava li Grad Labin pristupiti Mreži kreativnih gradova Hrvatske, pitao je to na posljednjoj sjednici gradskoga vijeća Danijel Mohorović (SDP).

- Mreži kreativnih gradova Hrvatske su pristupila dvadeset i dva grada iz cijele Hrvatske. Radi se o gradovima koji su prepoznali potencijal kreativnih industrija koje se, prema istraživanju Ekonomskog instituta u Zagrebu, po važnosti za hrvatsko gospodarstvo nalaze na drugom mjestu. Zašto među tim gradovima nije i Labin koji bi posebnu pozornost trebao posvetiti nadarenim mladima i učenicima, naglašavam mladima, a ne samo učenicima, jer nadarenih ima među mladima koji nisu učenici, a i nadareni su osobe s posebnim potrebama, rekao je Mohorović.

Iz Grada Labina odgovaraju da je lani u rujnu na godišnjem savjetovanju Udruge gradova u Rapcu predstavljen projekt "Mreža kreativnih gradova Hrvatske", a 6. travnja u Rijeci među 22 potpisnika Povelje o pristupanju Mreži kreativnih gradova Hrvatske nije bilo nijednog grada iz Istarske županije.

- Grad Labin u ovom trenutku uključen je u radionice, koje organizira Istarska kulturna agencija. Upravo je IKA odlukom župana zadužena za koordinaciju i pripremu korištenja sredstava iz programa Kreativna Europa 2014. – 2020. i njenih potprograma Medija i kultura, što uključuje i informiranje i praćenje upravnih tijela, gradova, općina, građana i drugih potencijalnih korisnika o raspisanim natječajima i pružanju stručne pomoći u kandidiranju projekata, kaže labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada te najavljuje da će Grad posvetiti veću pozornost nadarenima, iako i sada stipendira veliki broj učenika.

- Želimo već u ovoj godini unaprijediti sustav stipendiranja i nagrađivanja naših učenika i studenata. Grad Labin trudi se osluškivati njihove ideje, kroz Gradsko vijeće mladih, Savjet mladih, ali i direktnom komunikacijom s njima. Godišnje izdvajamo više od 1,1 milijun kuna za stipendiranje, po čemu smo prema posljednjem istraživanju šesti grad u Hrvatskoj prema izdvajanjima za stipendije (Labin izdvaja 1,61 posto proračuna op.u.), a čak peti po izdvajanju po glavi stanovnika (92,77 kune po glavi stanovnika op.u.).

- U ovom trenutku stipendiju prima 15 učenika i 128 studenata, ali smatramo kako moramo mijenjati pravilnik i po pitanju nagrađivanja onih darovitih, što nije predviđeno važećim pravilnikom. I do sada smo darovite učenike pomagali, ali sve na temelju njihovih pojedinačnih zahtjeva prilikom sudjelovanja na natjecanjima i slično, dok će novim pravilnikom to biti konkretnije uređeno, najavila je Mohorović Čekada. (B. BIOČIĆ)

pravilnik daroviti učenici obrazovanje mreža kreativnih gradova hrvatske grad labin danijel mohorović federika mohorović čekada