Zbog bjesnoće na Labinštini: napušteni psi opet na cesti

Zbog bjesnoće na Labinštini: napušteni psi opet na cesti

24.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog bjesnoće na Labinštini udruga za zaštitu životinja Fenix morat će isprazniti kavez u dvorištu veterinarske stanice, jedini raspoloživi prostor za smještaj napuštenih pasa.

"Fenix koristi taj boks zahvaljujući dobroj volji djelatnika stanice, ali radi se o izolacijskom prostoru za pse koji upravo sada ispunjava svoju svrhu jer se u njega na promatranje smještaju psi za koje se sumnja da su zaraženi bjesnoćom. Već su se dogodila dva takva slučaja i, što prije iz njega odu životinje kojima ondje nije mjesto, to bolje.

S udrugom imamo dobre odnose, ona je korisna, između ostalog, i za sprečavanje širenja zaraza, ali, žao mi je, morat će se snaći", kazao nam je viši državni veterinarski inspektor Radoslav Putnik.

"Napuštene životinje lutat će gradom ili će ih naši članovi, kojima je na prvom mjestu dobrobit životinja, donositi pred gradsku palaču. Protiv toga sam da se odvoze u šinteraj u Poreč jer im se ondje odmah određuje datum usmrćivanja - šezdeset dana nakon dolaska", kaže predsjednica Fenixa Alda Miletić, koja podsjeća da su županije i gradovi, prema zakonu, trebali do kraja prošle godine na svojim područjima izgraditi azile za životinje.

Labin nije ispunio tu obvezu, a gradonačelnik Tulio Demetlika kaže da se o tome razmišljalo, ali da lokacija nije određena te da u ovogodišnjem proračunu nisu izdvojena sredstva u tu svrhu. Miletić rješenje vidi u otvaranju centralnog azila za Istarsku županiju na Kaštijunu, na bivšoj svinjogojskoj farmi, gdje postoji sva potrebna infrastruktura.

U kavezu veterinarske stanice trenutno potencijalne udomitelje čeka Maks, godinu dana star mješanac pronađen u Koromačnu. S obzirom na to da dolazi s područja Raše, troškove čipiranja i cijepljenja snosit će Općina.

Tijekom prošle godine predano je novim vlasnicima ili vraćeno starim ukupno 137 životinja, od kojih 85 pasa i 52 mačke. Broj odbačenih životinja bio je veći nego 2008., što znači da je recesija i ovdje uzela danak. Četveronošci su nove domove pronašli diljem Istre, u liburnijskom dijelu Primorsko-goranske županije te u Italiji, najdalje u Monfalconeu.

Ljudi najradije udomljuju štence, a nešto je teže naći nove gospodare mačkama s mačićima, koje je i teže privremeno smjestiti. Zbog toga se na pojedinim lokacijama u gradu može vidjeti više mačaka na okupu, ali takve se kastriraju. Osim za pse i mačke, aktivisti su se pobrinuli za tri ćuka i jednog galeba, koji je nakon liječenja pušten u Rovinju. Praksa je da se ptice u kavezima autobusom šalju udruzi za zaštitu divljih životinja u Zagrebu.

Fenix postoji četiri godine i broji 60-ak članova. Podupiru ga Grad, veterinari, ljubitelji životinja i pojedine stranke, ali ga općine Labinštine nisu prepoznale kao korisnog čimbenika. (R. SELAN)

 

napuštene životinje udruga feniks psi bjesnoća alda miletić