Zbog biotoksina cijela je Istra pod zabranom uzgoja i izlova školjaka uključujući i Raški zaljev

Zbog biotoksina cijela je Istra pod zabranom uzgoja i izlova školjaka uključujući i Raški zaljev

8.10.2010. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Cijela zapadna i istočna obala Istre je pod zabranom ugoja i izlova školjaka i to je prva zabrana na poluotoku u tako širokim razmjerima. Zabrana je stupila na snagu još 20. rujna kada su iz svih uzgajališta potvrđeni biotoksini u školjkama, a trajati će najmanje do ponedjeljka kada će se uzimati slijedeći uzorci školjaka. Ove godine, više nego prethodnih, istarske su školjke zaražene biotoksinima. Ovih su dana zatvorena sva uzgajališta Istre, zabranjen je i izlov školjaka na otvorenom moru na teritorijalnim vodama na granici sa Slovenijom i Italijom.

Zabrana izlova i prometa školjkama prvi puta je uslijedila u kolovozu, a do danas je na pojedinim mjestima zabrane bilo već četiri, pa i šest puta.

Veterinarska inspektorica Rajka Lesić jedna je od tri inspektora koji prate stanje sa školjkama u istarskom akvatroriju.

- Rješenje o zabrani je upućeno Pomorskoj policiji, Sanitarnoj inspekciji, Obrtničkoj komori županije, svim ribarskim zadrugama i subjektima koji se bave uzgojem i izlovom školjaka - kaže Rajka Lesić.

Od većih uzgajališta zabranjen je izlov i promet školjkama Limskog zaljeva, Vabrige, Savudrijske vale, Budave, Medulinskog zaljeva, Raškog zaljeva, ukupno desetak većih uzgajališta. Veća pojava fitoplanktonskih vrsti koje proizvode biotoksin je zamjećena nakon obilnih kiša i povećane razine slatkovodnih voda, rijeka.

- Prošle godine je zbog biotoksina zabrana trajala sedam dana, a ove godine to predugo traje kaže inspektorica Lesić te napominje da se promet školjkama ipak nastavlja jer istarski školjkari nabavljaju školjke iz Dalmacije, iz Šibenika.

Inače, povišena razina biotoksina DSP (Diarrhetic Shellfish Poison) uzrokuje probavne tegobe. Veliki su problemi sa školjkama u sjevernoj Italiji, cijeli je tršćanski zaljev zatvoren je za izlov i promet školjkama, a u nekim gradovima Italije bilježe se i brojna trovanja građana. Zabrana traje sve dok dva uzastopna uzorka uzeta u razmaku od 48 sati ne budu negativna, što će se znati u ponedjeljak.

Doktorica Vlasta Skopljak iz Zavoda za zaštitu zdravlja istarske županije kaže da nije bilo prijavljenih slučajeva trovanja građana.

- To znači da su mjere poduzete na vrijeme i da se svi pridržavaju preporuka - navodi doktorica Skopljak.

 

 

biotoksin otrov zabrana upozorenje raški zaljev izlov školjaka školjke