Zbirke cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura" Danijela Načinovića na INTERLIBERU u Zagrebu

Zbirke cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura" Danijela Načinovića na INTERLIBERU u Zagrebu

13.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Književnik i pjesnik Daniel Načinović je na zagrebačkom sajmu knjiga Interliberu kroz glazbeno-poetski recital "Versibus Unitis" predstavio svoju novoobjavljenu knjigu "Čakavski versi" koja sadrži njegove sabrane pjesme pisane istarskom čakavicom.

Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, u svom govoru je napomenuo da je riječ snažna onda kada se zrcali u duši čovjeka. Upravo ova rečenica najbolje opisuje osebujnu poeziju Daniela Načinovića koja u knjizi "Čakavski versi" čini zaokruženu dijalektalnu panoramu Istarskog poluotoka objedinjujući raznolikost karakteristika leksika i sintakse. Knjiga sadrži sve dosad objavljene zbirke čakavskih stihova Daniela Načinovića, čija se glavnina izričaja zasniva na govorima s desne obale Raše dok je zasebni kolorit primijenjen u ciklusima i zbirkama cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura", čije su središte Labin i Labinština.

- Možda o čakavskoj poeziji postoje određeni stereotipi. Možda se smatra da čakavština i dijalekt služe kao neka ilustracija. Ja sam od prvih svojih stihova čakavicu i govore s obje strane Raše koristio kao književni materijal jer sam htio postići da pjesma zvuči kao pjesma. Kad se zbroje sve kolorature ove knjige dobiva se snaga koja se nalazi u dijalektu kao takvom i u snazi njegovih metafora, kazao je Daniel Načinović koji je, između ostalih, recitirao svoje pjesme "Ljudi od mora", "Zidarski sonet", "Blagoslov barke" i "Va Opatije / In Abbazia". (M. PERCAN)

 

danijel načinović cakavica književnost labinjonski rapsody in ca raša labin kultura dijalekt ca