ZAVIČAJNA NASTAVA: U LABINSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI MATIJE VLAČIĆA POČEO PROJEKT “ISTRA U SRCU”

ZAVIČAJNA NASTAVA: U LABINSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI MATIJE VLAČIĆA POČEO PROJEKT “ISTRA U SRCU”

5.10.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Projekt „Istra u srcu" Osnovne škole Matije Vlačića započeo je na najljepši mogući način, u društvu dviju pjesnikinja, Nede Milenkovski i Rine Miletić.

Svojim su pjesmama na dijalektu i pozitivnom energijom već odavno osvojile ljubitelje poezije ne samo u Istri, već i šire, a nedavno su osvojile i srca učenika. Ušle su u učionicu s osmijehom na licu, uputile im nekoliko toplih riječi i to je bilo dovoljno da okupiraju pozornost učenika.

 

Nemac i Rabac na store kartoline

 

Pričajući anegdote iz vlastitog života i razgovarajući s njima, uvele su ih u svijet stihova. Redale su se tako pjesme i ćakule, a svaka je pjesma i ćakula bila prožeta emocijama koje su Neda i Rina prenosile na njih. Iznenadila je reakcija djece koja su u tišini i s velikim interesom slušala pjesme na dijalektu, iako možda nisu razumjela svaku riječ. Pjesnikinje su emotivnim kazivanjem svojih pjesama i interakcijom s učenicima pronašle put do njihovih srca.

Neda je započela „Jutro poezije" čitanjem pjesme Istra, Zdenke Višković. Svaku je svoju pjesmu simpatično predstavila otkrivajući što ju je inspiriralo za stvaranje. Tako su saznali što ju je potaklo da napiše pjesme Fjonda, Frndalica, Rabački delfini i Moje doma. Djeca su joj velika inspiracija te ih često uključuje u svoje male i velike projekte. Svaka je pjesma imala i svoju zanimljivu priču isprepletenu događajima iz svog života i osjećajima koji su je ispunjavali dok je pisala. Zajedno s djecom otkrivala je značenja pojedinih riječi kako bi im što više približila svoje stihove i emocije. Rina ih je kroz pjesme Nemac i Rabac na store kartoline povela u svoje djetinjstvo i svoju mladost.

 

Ljubav prema rodnom kraju i običajima

 

Nakon svake pjesme, otkrivala im je zanimljivosti iz prošlosti grada Labina i okolnih sela pričajući istinite priče iz svog života. Iz njenih šćorica saznali su kako se nekad živjelo u Istri. Uz pjesme Brecić i Bela kompanija, otkrila im je svoju ljubav prema životinjama koje su joj česta inspiracija za pisanje.

Za kraj im je Rina pročitala pjesmu Istra, a Neda Moje doma. Ljubav prema rodnom kraju i očaranost ljepotom zavičaja snažan je motiv za pisanje mnogim pjesnicima pa tako i njima.

U završnom dijelu druženja, učenici su im poput pravih novinara postavljali pitanja. Najviše ih je interesiralo zašto su odlučile pisati i kada i kako pišu pjesme.

Složile su se da pišu kako bi olakšale dušu i da jednostavno u sebi osjete trenutak kad je vrijeme za novu pjesmu. Ponekad ih potiče ljubav i glazba, ponekad tuga i bol, ali za svaku su pjesmu potrebne snažne emocije. Ivana AHMIČEVIĆ

rina miletić neda milenkovski zavičajna nastava tradicija povijest pjesme cakavica čakavica dijalekt