Zasad bez novih slučajeva bjesnoće

Zasad bez novih slučajeva bjesnoće

11.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN -Nakon obavijesti veterinarske inspekcije o posebnim mjerama za suzbijanje bjesnoće, u akciju su se uključila i lovačka društva »Kamenjarka« iz Labina te »Ubas« iz Koromačna. Desetak članova potonjeg društva prekjučer je obišlo šire područje Koromačna i Brovinja. Josip Miletić, predsjednik »Ubasa«, kaže da su tražili uginule životinje, što bi moglo ukazivati na pojavu bjesnoće, ali ih nisu pronašli.

- Vjerojatno ćemo slične obilaske ponavljati svakih nekoliko dana, a tijekom vikenda, možda već idućeg, organizirat ćemo hajku. Ujedno ćemo uklanjati pse i mačke lutalice koje pronađemo u lovištu, ali u urbanim sredinama to nećemo činiti, budući da po zakonu ne smijemo pucati u krugu od 30 metara od naseljenog mjesta, rekao nam je Miletić.


Njegov kolega Bruno Šumberac, predsjednik labinske »Kamenjarke«, kaže da su desetarima i lovočuvarima poslali obavijesti o postupanju, na temelju uputa inspekcije, a obići će i svaku kuću na području svog lovišta te uručiti upute o cijepljenju pasa. Hajke na kune i lisice organizirat će vikendima.
Šumberac nam je objasnio i način hvatanja kuna i lisica, koje inače spadaju u nezaštićenu divljač ili štetočine.


- Lisice hvatamo tako da ih sačekamo oko tzv. mrsilišta. Kraj lisičjih jazbina iskopa se rupa u koju se stave otpaci iz mesnica, što privuče životinju, koju onda odstrijelimo. Kune se obično hvataju u samozatvarajuće kutije s mamcima, kaže Šumberac.


Labinšćina je jednu od najvećih epidemija silvatičke ili šumske bjesnoće iskusila prije desetak godina. Samo u prva tri mjeseca 2000. godine od 27 lisica uhvaćenih na Labinšćini i poslanih na analizu čak njih 19 bilo je zaraženo bjesnoćom, dok je godinu ranije od 89 uhvaćenih lisica bjesnoća utvrđena kod 43 primjerka. Posebno je zabrinjavala činjenica da je velik broj zaraženih lisica uhvaćen u urbanim sredinama, a jedna je ubijena u samom središtu Raše.

Bjesnoća Brovinje veterinarstvo postupanje naredbe obavijesti zabrane psi mačke cjepljenje lovačko društvo Kamenjarka Ubas