Zaposlenici Rockwoola:"Zatvaranje traži skupina građana koja brine samo o svojim interesima"

Zaposlenici Rockwoola:"Zatvaranje traži skupina građana koja brine samo o svojim interesima"

4.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

ZAPOSLENICI ROCKWOOLA PRVI SE PUT JAVNO OČITUJU O RADU TVORNICE KAMENE VUNE. Iako je tvornica kamene vune Rockwool od početka poslovanja pretvorena u aferu, a javnosti su već odavno poznati stavovi političara, nevladinih udruga i stanovnika Potpićna, jučer su o radu tvornice, koju neki nazivaju »slučajem«, odlučili progovoriti njeni zaposlenici.

Od ukupno 130 zaposlenih u tvornici Rockwool Adriatic na području Istre, čak 95 radnika potpisalo je otvoreno pismo u kojem prvi put iznose svoja stajališta po pitanju rada istoimene tvornice.


Tekst pisma dostavili su našoj redakciji ne želeći pojedinačno istupati, ističući da kao djelatnici tvornice žele iznijeti i svoju stranu priče. Na samom početku napominju da im nije namjera ispravljati ono što je u javnosti mnogo puta netočno izneseno te da je i njima, kao građanima Labinštine, stalo da žive u zdravom okruženju. Ogorčeni su na tezu da je Rockwool najveće zlo i tragedija novije povijesti Labinštine, Istre i Hrvatske, pritom demantirajući tvrdnje da su ikada bili šikanirani.
Radnici napominju da nije sporno da je određenih nepravilnosti u probnom radu tvornice bilo, no da o tome moraju odlučivati mjerodavne institucije. Ističu da više ne žele ostati pasivni na činjenicu da se zatvaranje »njihovog« objekta prepusti skupini ozlojeđenih građana koji su orijentirani prema svojim osobnim i političkim interesima. Napominju da im je tvrtka Rockwool, kako danska središnjica tako i podružnica u Hrvatskoj, izašla u susret na najbolji mogući način, što je, tvrde, u suprotnosti s mišljenjima da je ona isključivo tjerana profitom, kao i to da ne mari za lokalnu i širu zajednicu, a kamoli za zdravlje i dobrobit svojih djelatnika. Nisu istinite niti tvrdnje da je tvornica sagrađena od starih dijelova i strojeva jer je većina potpisnika pisma osobno svjedočila ugradnji potpuno nove opreme, vele radnici i dodaju da je tvornica Rockwool jedna od rijetkih koja je utrošila velika sredstva u zaštitu i sigurnost svojih radnika i njihovo stručno osposobljavanje.


»Najviše nas boli činjenica da smo mi, djelatnici tvornice, vaši prijatelji i susjedi, doživljeni kao izdajnici. Taj skriveni prezir osjećamo u pogledima dok čekamo u redu za kruh ili dok pijemo kavu u nekom kafiću«, piše na kraju otvorenog pisma djelatnika koje je punim imenom i prezimenom potpisalo 95 radnika.

 


D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Rockwool djelatnici očitovanje malverzacije ekologija radna mjesta gospodarstvo zaposlenici Rockwoola