Započele prve radionice za djecu u sklopu projekta Zelene navike za održivu Labinštinu

Započele prve radionice za djecu u sklopu projekta Zelene navike za održivu Labinštinu

25.9.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Proteklog su petka u sklopu projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“ održane prve radionice namijenjene osnovnoškolcima Labinštine. Prvi su čast da ugoste predavače imali najmlađi uzrasti Osnovne Škole Ivan Goran Kovačić iz Čepića. Uz razna didaktička pomagala i igračke, najmlađi su imali prilike upoznati se sa osnovama gospodarenja otpada i očuvanja okoliša. Nakon prvih radionica u Čepiću, ciklus radionica se ovog ponedeljka nastavio i u osnovnoj školi Vitomir Širola Pajo u Svetoj Nedelji, te područnoj školi u Martinskom, a danas u Osnovnoj školi Matije Vlačića u Labinu.

Kako se već i prethodnih godina puno govorilo o otpadu te se odvajanje otpada u velikom opsegu spominje u medijima, ne iznenađuje činjenica da najmlađi stanovnici Labinštine već jako puno znaju o otpadu, te im je umjesto klasičnih informacija, stavljen naglasak na razumijevanje nastanka otpada i mogućnostima recikliranja pojedinih predmeta.

Radionice se nastavljaju tokom rujna i sve do samog kraja listopada do kada će biti održano ukupno 40 pojedinačnih radionica, te će se obuhvatiti sva djeca iz svih osnovnih škola Labinštine.

Osim samih radionica, u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada (od 16. do 24. studenog) škole će odabrati najbolje uratke izrađene od recikliranih proizvoda, a koji će biti prezentirani na završnoj izložbi. Najbolji radovi učenika biti će nagrađeni po kategorijama; umjetnička vrijednost, funkcionalna vrijednost i inovacija.

Nositelj projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu” je Grad Labin u suradnji s Općinama Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kuna. Odobrena bespovratna sredstva Kohezijskog fonda iznose 496.237,25 kuna, a sredstva Fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu iznose 52.542,77 kuna.


zelene navike marijan galović radionice ekologija zeleno