Započele pripreme za Europski tjedan mobilnosti

Započele pripreme za Europski tjedan mobilnosti

30.8.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin i ove se godine po treći put priključuje velikoj europskoj obitelji od 1.050 gradova sa više od 165 milijuna građana koji će obilježiti Europski tjedan mobilnosti. Središnja tema ovogodišnjeg desetog jubilarnog Europskog tjedna mobilnosti, koji se već tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, je „Alternativna mobilnost“ (Alternative Mobility). Tema nije odabrana nimalo slučajno. Naprotiv, uzimajući u obzir činjenicu da je prometni sektor najveći pojedinačni potrošač energije u Europi koji u velikoj mjeri ovisi o nafti čije su zalihe ograničene a cijene u stalnom porastu, sasvim je razumljiva odluka da se upravo promet i energija stave u središte zanimanja ovogodišnje manifestacije. Trenutno prevladavajući urbani trendovi putovanja koji se još uvijek temelje na širokoj uporabi osobnih automobila nimalo ne olakšavaju neminovnu preobrazbu našeg društva u zajednicu koja se prema prirodnim resursima odnosi racionalno i koristi energiju na učinkovit način.

 

Sustavnim radom na poboljšanju prometa na lokalnim razinama, europski gradovi mogu znatno doprinijeti uspostavi energetske ravnoteže i učinkovitosti prometnog sustava s obzirom na okoliš, uz istovremeno povećanje kvalitete života u urbanim sredinama, čineći život zdravijim i zabavnijim.

 

Odabirom teme „Alternativna mobilnost“ pozvani smo kao sudionici Europskog tjedna kretanja promicati sve oblike održivog prijevoza, bilo da se radi o uporabi javnog prijevoza ili bicikla bilo pješačenja. Isticanjem pozitivnih učinka alternativne mobilnosti na kakvoću zraka, smanjenje buke, poboljšanje zdravlja ili ublažavanje klimatskih promjena možemo doprinijeti promjeni svakodnevnih obrazaca ponašanja građana i već danas značajno smanjiti emisije stakleničkih plinova.

 

U Gradu Labinu održan je prvi radni sastanak na tu temu kojem su uz Eni Modrušan i Zorana Rajkovića, zamjenike gradonačelnika Grada Labina prisustvovali partneri u projektu koji će dostaviti prijedloge aktivnosti.

Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. uz podršku Opće uprava za okoliš Europske Komisije, a nadovezuje se na već ranije utemeljen Međunarodni dan bez automobila. U mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj nastojat će se zadržati i neke druge akcije koje usmjerene prema istim ciljevima, kao npr. Dan bez auta (Car-Free Day), te inicirati nove koje bi probudile građansku svijest o zagađenju zraka i mogućim katastrofalnim posljedicama.

 

Cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promocija prava na zdravi život, te edukacija građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u našem gradu.

 

Detaljnije o projektu možete saznati ovdje.

europski tjedan mobilnosti mobilnost kretanje gradani bez auta nagrada bruxelles ekologija