Započela s radom Arhitektonska radionica: "Gradnja kopanjem - Podzemni grad XXI"

Započela s radom Arhitektonska radionica: "Gradnja kopanjem - Podzemni grad XXI"

4.5.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Danas je u prostorima KUC-a Lamparna sa radom započela Arhitektonska radionica/simpozij "Gradnja kopanjem" kao jedna je od aktivnosti II. Faze projekta UNDERGROUND CITY XXI - "Definiranje arhitektonsko- urbanističkog modela budućeg podzemnog 3D okoliša" te ujedno i sastavni dio projekta demokratizacije i razvoja civilnog društva, kojeg pod nazivom "Zagovaranjem i sudjelovanjem građana do održivog lokalnog razvoja" na Labinštini provodi udruga Labin Art Express XXI.

 

Osnovna svrha radionice koja će trajati do subote, 8. svibnja 2010. godine je definiranje temeljnih arhitektonskih i urbanističkih smjernica za konstrukciju 3D okoliša - virtualnog Podzemnog grada kao "živućeg" umjetničkog djela u neprestanom stvaranju, kao i za izradu budućih međunarodnih tendera za arhitektonska rješenja i dizajn pojedinih dijelova (ćelija) Podzemnog grada.

 

 

Sudionike radionice arhitekte,umjetnike, dizajnere, programere, znanstvenike i rudarske inženjere iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Francuske, Austrije i Bosne i Hercegovine pozdravio je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika te Dean Zahtila ispred Udruge Labin Art Express. Radionica ce se temeljiti na prostornim, programskim i tehničkim smjernicama arhitektonsko-urbanističkog projekta "Podzemni grad XXI-Labin", kojeg je izradila Platforma 9,81- Institut za istraživanja u arhitekturi, a koji bi nakon javne rasprave na Labinštini tijekom svibnja ove godine te njegove evaluacije od strane stručnih službi Grada Labina trebao postati integralni dio novog "Prijedloga prostornog uređenja (PPU) Grada Labina" - čije se usvajanje očekuje do kraja 2010. godine, kao i dio svih ostalih strateških dokumenata koji određuju dugoročni razvoj Grada Labina te susjednih općina.

 

 

Radionica će se fokusirati na centar budućeg podzemnog grada, smješten 160 metara ispod KuC-a ''''Lamparna'''', u čvorištu vrlo razvijene podzemne infrastrukture koja je služila za transport ugljena kao i na 2 kilometara dug tunel koji spaja Labin i Rabac. Od sudionika radionice očekuje se da predlože koncepte i naprave prve idejne skice podzemnih arhitektonskih formi za smještaj raznih podzemnih sadržaja, ali i arhitektonska rješenja za nadzemne lokacije gdje podzemni kompleks dodiruje neke nadzemne točke izlazi/ulazi u tunele, separacije, okna. Radionica/simpozij "Gradnja kopanjem" realizira se uz potporu Europske komisije (EACEA/program Kultura 2007 - 2013), Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Labina i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te European Cultural Foundation (ECF).

 Detaljan sadržaj i program radionice dostupan je na: http://www.scribd.com/doc/30640813

podzemni grad 21 lamparna dan otvorenih vrata kuc lamparna gradnja kopanjem radionica podzemni grad XXI projekt rudarstvo kova kova je nasa