Zanimljivo predavanje o temi rastavljeni i ponovno oženjeni: stanje i perspektive

Zanimljivo predavanje o temi rastavljeni i ponovno oženjeni: stanje i perspektive

7.1.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rastavljeni i ponovno oženjeni: stanje i perspektive bila je tema tribine koja je jučer na blagdan Sveta tri kralja održana u crkvi sv. Franje Asiškog. Na tribini, održanoj u sklopu ciklusa „Vjera i znanost“ govorio je profesor moralne teologije dr. Josip Grbac. Često se čini kao da Crkva postupa prestrogo prema rastavljenima, pogotovo ako su se ponovno oženili, kazao je dr. Grbac.

Dodao je da činom sklapanja drugog braka, civilnog, ti vjernici stavljaju sebe u stanje koje se objektivno protivi Božjem zakonu te ne mogu pristupiti sakramentu euharistije, pričesti, pokore, a ne dozvoljava im se obavljanje nekih službi u kojima je naglašena dimenzija svjedočenja poput čitanja u crkvi ili kumovanja.

Očito je da je iza svega duboki razlog, a to je riječ Božja: ono što Bog združi čovjek neka ne rastavlja, dakle princip nerazrješivosti braka, ustvrdio je dr. Josip Grbac. Prema njegovim riječima upravo iz tih razloga vidljivo je napuštanje crkvenog života od strane rastavljenih i ponovno oženjenih, jer se nisu snašli u novom stanju. Grbac je govorio i o poništenju braka kojem novo crkveno pravo uskraćuje mnoge olakšice koje su bile prepuštene sudovima.

 

Zato, rekao je, proces crkvenog poništenja braka traje iznimno dugo. Zaključio je kako je važno uočiti neke elemente problematike rastavljenih i ponovno oženjenih s gledišta moralne teologije i djelomično crkvenog prava, što bi trebala biti osnova na kojoj počiva svako pastoralno djelovanje. Kakve su nove perspektive, kad su rastavljeni i ponovno oženjeni u pitanju i što se očekuje od sinode, koja će se održati u studenom ove godine za naš radio dr. Josip Grbac je rekao: (ton – Josip Grbac).

 

 

josip grbac oženjeni crkva predavanje katolicizam vjera rastava teologija