Zaključci fokus grupe EU projekta RECOLOR: Labin uspješan primjer sinergijskog promišljanja održivog turizma

Zaključci fokus grupe EU projekta RECOLOR: Labin uspješan primjer sinergijskog promišljanja održivog turizma

16.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Da je turizam u Labinu, kao i naznake njegovog budućeg razvitka, na dobrom putu, pokazala je i jučer održana fokus grupa u sklopu EU projekta RECOLOR. Desetero dionika raspravljalo je o utjecajima koje turizam generira na grad Labin, a prikupljeni podaci, sačinjeni od njihovih stavova i percepcija, koristiti će se u sklopu daljnjeg istraživanja koje se provodi za potrebe projekta. 

Prisutnima se uvodno obratila zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada istaknuvši kako je RECOLOR jedna lijepa priča oko valorizacije i povezanosti prirodnih krajolika i umjetničkih djela na Jadranu. "Projekt RECOLOR je jedna lijepa priča oko valorizacije i povezanosti prirodnih krajolika i umjetničkih djela, zato prilikom apliciranja nismo nimalo dvojili nego smo se jednostavno odlučili za Mediteranski kiparski simpozij - Park skulptura Dubrova. Ovo je jedan od onih projekata na kojima ne dobivamo ogromne milijune kuna za infrastrukturu, međutim, dobivena sredstva od 1,5 milijuna kuna utrošit ćemo i na dokumente i radnje koje će našem Mediteranskom kiparskom simpoziju - Parku skulptura Dubrova, a time i našem gradu, donijeti jednu dodanu vrijednost. Na tom polju svi zajedno moramo puno raditi, povezati sve skupa, jer kultura i turizam itekako idu zajedno." zaključila je Mohorović Čekada zaželjevši uspješan rad fokus grupe i kvalitetne zaključke.

A zaključci proizašli iz dvosatnog rada su mahom bili pozitivni, ali konkretni i argumentirani. Krenuvši od mapiranja postojećeg stanja pa do finalnih rasprava oko slike labinskog turizma u budućnosti, sudionici su aktivno, svaki sa svog područja djelovanja, istaknuli sve pozitivne i negativne aspekte razvoja. Svi su se usuglasili da je Labin s Rapcem, ali i okolnim općinama, u zadnjih par godina učinio pomak u promišljanju održivosti: bez obzira što i dalje moramo ulagati trud da se međusobno povežemo i stvaramo dodane vrijednosti, postoji sinergija velikog broja aktera koji streme ka kvalitetnom, promišljenom, uviđajnom te multikulturalnom konceptu turizma. Jedna od članica fokus grupe, Nada Prodan Mraković, pročelnica za turizam Istarske županije, nije krila oduševljenje istočnom obalom Istre, sugeriravši da Labinjani nastave razvijati turizam koji nije nametljiv, koji je blizak i čovjeku i prirodi. 

Fokus grupu, inače treću održanu u Hrvatskoj u sklopu projekta, uz Zadar i Šibenik, vodile su Jelena Žaja i Sanja Gačanin iz partnerske institucije Veleučilišta u Šibeniku, a istoj su prisustvovali predstavnici iz upravnih odjela za turizam i kulturu Istarske županije, predstavnici Grada Labina, Srednje škole Mate Blažine, pulskog Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, LAG- a Istočna Istra, Hotela La Loggia, TZ-a Općine Raša, labinskog Pučkog otvorenog učilišta i Udruženja obrtnika te udruga Alfa Albone i Mediteranskog kiparskog simpozija.

Projekt RECOLOR, započet u siječnju ove godine, čiji je cilj povećati turistički potencijal urbanog i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni, ukupne je vrijednosti 15,5 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020.

turizam recolor federija mohorović čekada fokus grupa