Stampar M - Stampar

Zaklada Ana Rukavina poziva građane Labina na akciju upisa u Registar

Zaklada Ana Rukavina poziva građane Labina na akciju upisa u Registar

8.4.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U četvrtak, 09. travnja, od 11 do 13 sati u restoranu Srednjoškolskog centra Mate Blažina (Rudarska 4) u Labinu održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akciju je potaknula Martina Tireli čija se sestra, Karla Tireli, liječi od leukemije te joj je za nastavak liječenja potrebna transplantacija koštane srži.

U organizaciju akcije uključili su se prijatelji obitelji Tireli te Labin Zdravi grad, Gradsko društvo Crvenog križa Labin, Liga protiv raka Labin uz koordinaciju gospođe Olgice Škopac koja je već organizirala akciju upisa u Registar za Zakladu Ana Rukavina 2007. godine na kojoj se upisalo 278 građana.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 47.820 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 46 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

Zaklada Ana Rukavina

 

 

zaklada ana rukavina registar koštana srž matične stanice zdravlje život humanost