Zajednički projekt Mendule i Mediteranskog kiparskog simpozija Ca čitaš dobio financijsku potporu Ministarstva kulture i medija

Zajednički projekt Mendule i Mediteranskog kiparskog simpozija Ca čitaš dobio financijsku potporu Ministarstva kulture i medija

21.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je ukupno 1.981.000,00 kn za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Prispjelo je 417 prijava od kojih je odobreno 79 programa (12 programa za kazalište, 3 za film, 1 za ples, 44 za književnost, 1 za glazbu, 4 za vizualnu umjetnost, 5 za kulturnu baštinu i 9 interdisciplinarna programa. Među projektima interdisciplinarnih programa odobren je i projekt Udruge Mendula i Udruge Mediteranski kiparski simpozij pod nazivom CA ČITAŠ?

Iako ovo nije prva suradnja tih dviju udruga, prvi je zajednički projekt kojeg je prepoznalo resorno Ministarstvo, a posebno nas veseli što je u svim projektnim aktivnostima zastupljena cakavica. Projekt CA ČITAŠ? usmjeren je na poticanje čitanja i razvoja čitateljske publike na području Općine Sveta Nedelja, općine koja tradicionalno ima manjak aktivnosti povezanih sa čitanjem, a zbog svojeg geografskog položaja i strukture stanovništva, stanovnici Općine nisu u mogućnosti sudjelovati u većini kulturnih programa. Aktivnosti su usmjerene na djecu osnovnoškolske dobi sa kojima će se osmisliti kazališna predstava na cakavici na temu čitanja kao i scenografija za predstavu koju će učenici sa svojim voditeljicama prezentirati publici. Radi prilagodbe novim okolnostima i epidemiološkim mjerama predstava će se snimati i prenositi u živo kako bi ju mogli pratiti svi zainteresirani, a koji nisu u mogućnosti biti prisutni na lokaciji. Sljedeća je aktivnost vezana na kreiranje slikovnice sa motivima općine također na cakavici koja će se distribuirati u digitalnom obliku, a izraditi će ju djeca uz pomoć svojih mentorica kao i dizajnerice iz Udruge MKS.

Organizirati će se također književno-pjesničke večeri na nekoliko lokacija u općini, uključujući centralni događaj u Parku skulptura Dubrova koji će ugostiti Brunu Krajcara i Robertu Razzi. U sklopu projekta namjerava se osim djece obuhvatiti i osobe starije životne dobi koje pretežno žive u dislociranim naseljima općine kako bi im omogućili kvalitetne sadržaje.

"Sredstva Ministarstva kulture i medija izrazito su nam vrijedna za provedbu zajedničkog projekta CA ČITAŠ? jer su ona potvrda da su naši programi promocije cakavice prepoznati i kvalitetni, a u konačnici i potrebni za razvoj čitateljskih kompetencija. Dugo smo pripremali ovaj projekt i čekali pravi trenutak za prijavu te se izrazito veselimo njegovoj provedbi diljem cijele Općine" – izjavila je predsjednica Udruge Mendula, Irene Mikuljan.

Renata Kiršić, predsjednica Udruge MKS rekla je: "Radujemo se novim popratnim sadržajima u Parku skulptura Dubrova kao i slikovnici u kojoj će se Park i njegovi sadržaji naći kao jedan od motiva. Veseli me što smo uspjeli ostvariti podršku sufinanciranja od čak 20.000,00 kn za provedbu ovog projekta. Sa Udrugom Mendula smo uspješno surađivali u nekoliko navrata i vjerujem da će ovaj projekt biti jednako uspješan i polučiti planirane rezultate."

2021. godina proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno. Čitajmo da ne ostanemo bez riječi, poručuju iz Ministarstva.

CA ČITAŠ ministarstvo kulture financiranje park skulptura dubrova mks renata kiršić irene mikuljan udruga mendula