Zabavno učenje o povijesti Labina podno Šohta za najmlađe

Zabavno učenje o povijesti Labina podno Šohta za najmlađe

4.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Labinski Pjacal podno velebnog Šohta danas je nakratko postala učionica na otvorenom. Naime, ovaj tjedan u znaku je velike obljetnice 101. godišnjice Labinske republike, dijela naše povijesti koja je značajna u svjetskim razmjerima i koju nikada ne smijemo zaboraviti.

Upravo ova tema, važnost same Labinske republike, događaja iz 1921. godine te važnosti rudnika i rudarstva kroz povijest Labinštine na zanimljiv je i poučan način danas predstavljena najmlađima, odnosno učenicima prvih do četvrtih razreda labinskih osnovnih škola Ivo Lola Ribar i Matija Vlačić koji su u više grupa jutros posjetili ovo mjesto.

Interpretatorica baštine, Vedrana Juričić, danas kao Giuseppina Martinuzzi u organizaciji Grada Labina u zanimljivom i edukativnom druženju s djecom prezentirala je i potaknula mlade na aktivno sudjelovanje u ovom obliku terenske nastave. Zanimljivo je kako su djeca kroz održane edukativne kvizove pokazala veliko znanje oko povijesti rudarstva, Labinske republike ali i Matije Vlačića, velike povijesne ličnosti rođene u Labinu čiju smo obljetnicu rođenja obilježili jučer, ali i mnogih drugih povijesnih ličnosti s područja našeg grada.

„Vjerojatno najljepši prizor koji možemo zamisliti je upravo ovaj. Ovoliko djece i želja za učenjem o povijesti svojih nonića i svog grada, te veliko znanje koje već posjeduju nešto je što oduševljava. Ovakve akcije i učenje na jedan zabavan način, lokacija kakve nema nigdje na svijetu te bogata povijest Labina dobitna su kombinacija, a zadovoljstvo najmlađih i njihov osmjeh najbolja je potvrda zabavnog i edukativnog jutra.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Spomenimo i to kako su jučer, u sklopu obilježavanja 101. obljetnice Labinske republike Grad Labin i TZ Labin-Rabac organizirali besplatnu interpretativnu šetnju „Štorija po Labine“.

Vodiči Vedrana Juričić i Matija Ljuba oduševili su prisutne pripovijedanjem o povijesti Labina kroz koju su se ispreplitali trenuci izgradnje, napretka, sreće, ali i teškog i mukotrpnog rada i teškog rudarskog života, ali i činjenice o poznatim ličnostima vezanim za istarsku, odnosno labinsku povijest.

učenje štorija po labine vedrana juričić