Za prosječnu mjesečnu potrošnju od 20 kubika, računi veći za 30 kuna – Vlada od 1. travnja voda još skuplja

Za prosječnu mjesečnu potrošnju od 20 kubika, računi veći za 30 kuna – Vlada od 1. travnja voda još skuplja

3.4.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

BUZET, LABIN, PULA - Na snagu su jučer stupile izmjene i dopune Uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojima je Vlada povećala naknadu za korištenje voda distributerima vodne usluge, za kunu i pol, s dosadašnjih 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode.

Riječ je o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnoga gospodarstva za koje se financiranje očekuje iz fondova EU-a, objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

 

Novigrad najbolje prošao

 

No, to je i još jedan direktan udar na džepove građana. Mjesečni računi za vodu obitelji koja prosječno potroši dvadeset kubika povećat će se u prosjeku za 30 kuna.

Prve uvećane račune potrošači će dobiti u svibnju za potrošnju u travnju. Isto vrijedi i za gospodarstvo što će dodatno opteretiti poslovanje.

U Istarskom vodovodu Buzet, saznajemo od direktorice Laure Šuperine, izračun su radili za prosječnu potrošnju od 15 kubika. U postocima povećanje varira, tako je vidljivo da će račun za vodu od 1. travnja kućanstvima porasti od 9 do 12 posto, ovisno o gradu boravišta s obzirom da svaki grad ima svoju cijenu odvodnje, koja je sastavni dio u strukturi računa za vodu. Račun će najmanje porasti u Novigradu i to za 9 posto, a najviše u Buzetu, Pazinu i Poreču, za 12 posto.

Naknada je prihod Hrvatskih voda.

 

Domaćinstva na Labinštini zbog uvođenja uvećanja naknade također će plaćati za 1,5 kuna skuplji prostorni metar vode, potvrdili su nam u gradskom Vodovodu. To znači da će za kućanstva koja troše 20 kubika račun za vodu biti teži za 30 kuna. Za takvu potrošnju domaćinstva spojena na pročistač otpadnih voda plaćat će 259,94 umjesto dosadašnjih 229,94 kune, dok će cijena za one koja nisu spojena na uređaj iznositi 241,14 u odnosu na dosadašnjih 211,14 kuna.

 

Novac za Hrvatske vode

 

- Riječ je o odluci Vlade, koje se moramo pridržavati kroz korekciju cjenika. Od te naknade Vodovod nema koristi, već je samo prikuplja i prosljeđuje Hrvatskim vodama, ističe direktor Vodovoda Labin Dino Škopac.

- Naknada za korištenje voda Uredbom Vlade Republike Hrvatske povećava se sa 1,35 na 2,85 kuna po kubnom metru, dakle za 1,5 kuna po kubiku. Za prosječnu pulsku obitelj koja troši 10 kubičnih metara vode to znači uvećanje računa za 15 kuna. Napominjem da se radi o prolaznim sredstvima koje mi samo prikupljamo u ime Hrvatskih voda, dakle to nije prihod Vodovoda Pula. Osnovna cijena vode koju određuje Vodovod Pula ostaje nepromijenjena, istaknuo je Dean Starčić, direktor pulskog Vodovoda.

G. ČALIĆ ŠVERKO, I. RADIĆ,

S. ZRINIĆ TERLEVIĆ

voda vodoopskrba vodovod poskupljenje standard