Za Martinje na cestama više policije

Za Martinje na cestama više policije

6.11.2007. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

MUP poziva ljubitelje mladog vina da se suzdrže od vožnje pod utjecajem alkohola. Kazne su od 500 do 3000 kuna, uz kaznene bodove i oduzimanje vozačke do 6 mjeseci.

Narodni običaj krštenja mošta na blagdan svetog Martina, 11. studenoga, uvijek je poseban izazov za policiju zbog vozača koji pretjerano uživaju u mladom vinu, pa će stoga i za ovogodišnje Martinje na cestama biti više snaga reda.

U Ravnateljstvu policije najavljuju da će na svim lokacijama gdje je zabilježen veći broj nesreća i alkoholiziranih vozača postaviti veliki broj kontrolnih punktova.

Mjesta kontrole unaprijed će se odrediti za svaku policijsku autoophodnju, koje će tijekom akcije često mijenjati mjesta nadzora vozače.

Iz MUP-a pozivaju sve ljubitelje mladog vina da se suzdrže od vožnje pod utjecajem alkohola jer će time spriječiti neželjene posljedice, kako u prometu tako i po svoje vozačke dozvole. Podsjećaju i na kazne koje zbog vožnje pod utjecajem alkohola mogu iznositi od 500 do 3000 kuna, uz kaznene bodove i oduzimanje vozačke do pola godine.

Prema policijskim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj se dogodilo 46.057 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 475 osoba. Alkoholizirani vozači skrivili su više od 15 posto nesreća i gotovo 25 posto onih sa smrtnim posljedicama.

Martinje se tradicionalno slavi u većem dijelu kontinentalne Hrvatske, u spomen na biskupa i sveca iz 4. stoljeća, koji je umro mučeničkom smrću. Vrhunac proslave je ceremonijal "krštenja" mošta koji uz litanije i "vinski očenaš" obavlja "biškup Martin".

Iako se povezuje uz vinski blagdan, sveti Martin je prema legendi zapravo bio asket. Svetkovina koja nosi njegovo ime potječe iz pretkršćanskih vremena i označava razdoblje kada se dovršavaju poslovi izvan kuće i počinju pripreme za zimu. U vinorodnim krajevima tada se praznuje završetak svih vinogradarskih aktivnosti, a stjecaj je okolnosti što upravo o Martinju mošt završava s alkoholnim vrenjem i postaje mlado vino.

martinje istra MUP više policije na cestama za martinje labin ravnateljstvo policije