Za Labinjane besplatan autobus za odlazak na veliki prosvjed Udruge Franak u Zagrebu

Za Labinjane besplatan autobus za odlazak na veliki prosvjed Udruge Franak u Zagrebu

17.4.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

I Labinjani i građani Labinštine, posebno oni koji imaju kredite u francima, imat će mogućnost sudjelovati na velikom masovnom prosvjedu kojeg Udruga Franak organizira iduće subote, 25. travnja u Zagrebu. Naime, Udruga organizira besplatan autobus, a svi koji žele otići na prosvjed u Zagreb mogu se prijaviti i rezervirati svoje mjesto u autobusu na broj telefona 095 9018321. Iz Udruge poručuju da su na prosvjedu dobrodošli ne samo oni koji imaju kredite u švicarcima, već i oni koji imaju kredit u eurima i onima kojima je jednostavno dosta.

 

Masovni prosvjed Udruge Franak 25.4.2015.

Nakon kontinuiranog odugovlačenja s održavanjem sastanaka unutar radne skupine za rješenje problema svih dužnika kredita s valutnom klauzulom u CHF, te posljednjeg dvotjednog prekida zbog neizvršavanja obveza banaka u pregovorima, vodstvo Udruge Franak donijelo je važne odluke, sukladno kojima će Udruga Franak provoditi svoje daljnje aktivnosti.

Odluke su sljedeće:

1) Udruga Franak napušta pregovore u Ministarstvu financija, prvenstveno zbog neozbiljnosti sudionika radne skupine, te njihovog neshvaćanja veličine problema i posljedica po dužnike koje Udruga zastupa u pregovorima!
Problemi s kojima smo se tijekom posljednja dva mjeseca suočavali višestruki su; počevši od Hrvatske narodne banke koja sustavno izbjegava dostaviti zatražene podatke za detaljnu pripremu modela konverzije kredita u kunske kredite; zatim Ministarstva financija koje dopušta razvlačenje dužine trajanja pregovora preko svake mjere, i sasvim očito, ne komunicira s ministrom gosp. Marasom, a koji u javnosti prezentira paralelne modele, koji nisu bili tema razgovora unutar radne skupine u Ministarstvu financija. Problem su naravno i banke, koje uz cijelu mašineriju zaposlenika, tjednima nisu bile u stanju razraditi model konverzije kredita s valutnom klauzulom CHF u kredite s valutnom klauzulom EURO, te predstavnicima Udruge Franak u pregovaračkom timu iznijeti konkretne i precizne podatke prijedloga takve konverzije.

2) Udruga Franak ne odustaje od svojih 5 zahtjeva od 24. siječnja ove godine!
U pogledu ispunjenja navedenih zahtjeva, bili smo tijekom pregovora spremni saslušati i razmotriti i prijedlog banaka o eventualnoj konverziji CHF kredita u EURO, ukoliko bi takav prijedlog rezultirao povoljnim posljedicama po dužnike, uz mogućnost ostavljanja izbora svakom dužniku da taj isti kredit naknadno konvertira u kune. Međutim, kao što je već navedeno, banke takav detaljan prijedlog nisu pripremile!

3) Udruga Franak traži hitnu i neopozivu ostavku guvernera Hrvatske narodne banke, gosp. Vujčića!
Ostavka guvernera Vujčića traži se zbog propusta HNB-a da zabrani izuzetno rizične CHF kredite. Također, ako HNB kao regulator tržišta bankarskih usluga već nije zabranio spomenute kredite, istodobno nije niti na adekvatan način upozorio građane na opasnosti i posljedice uzimanja takvih kredita. HNB, sa guvernerom na čelu, tolerira kršenje Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane banaka, jer banke i nadalje obračunavaju daleko veće kamate, na temelju nepravilno i jednostrano određenih visokih fiksnih marži u svim kreditima. Traži se ostavka, jer HNB tolerira i kršenje Zakona o zaštiti potrošača. Tolerira i nepoštivanje kolektivne pravomoćne presude, kojom je utvrđeno nesavjesno i nepošteno poslovanje 8 tuženih banaka, i kojom je utvrđena povreda kolektivnih prava potrošača. I konačno, traži se ostavka, jer HNB zastupa isključivo prava banaka te ih štiti, dok se istodobno dopušta gaženje i nepoštivanje prava potrošača.

4) Udruga Franak još jednom poziva sve državne institucije Republike Hrvatske da se uključe u konačno rješavanje problema svih obespravljenih i oštećenih dužnika!
Obraćali smo se već nebrojeno puta svim institucijama ove države, bezuspješno! Sada ih još jednom, zbog dramatičnosti situacije i mogućih nesagledivih posljedica, prozivamo i pozivamo da se uključe i konačno daju svoj doprinos do konačnog rješenja! Posebice pozivamo DORH da istraži postojanje osnovane sumnje na kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, u odnosu na HNB, obzirom na to da HNB na čelu sa guvernerom predstavlja instituciju koja je regulacijom poslovanja banaka trebala štititi interese dužnika i svih građana ove države (umjesto banaka i njihovih interesa), a to su svjesno propustili učiniti.

5) Udruga Franak će dana 25. travnja 2015. godine, u Zagrebu, organizirati masovni prosvjed!
Zašto prosvjed?
Zato jer smo godinama bezuspješno pokušavali sve drugo!
Zato jer nas sustavno omalovažavaju, prvenstveno ignoriranjem, a zatim i svim drugim mogućim načinima. Oglušuju se o pravomoćne presude hrvatskih sudova, u medijima nas konstantno blate i javnosti nastoje prikazati kao „pohlepne špekulante“... nastoje nas odijeliti od ostalih građana i kreditnih dužnika u drugim valutama…
Ne čuju nas, jer nas zapravo niti ne slušaju! Ne slušaju, jer to ne žele!
Nemaju niti potrebe za tim, jer ih ni jedna institucija na to ne prisiljava.
Kao da nismo dio ove iste države.
Istodobno, dok svi mi kroz raznorazna davanja doprinosimo našoj državi, s druge pak strane, banke u stranom vlasništvu čine joj izravnu štetu, izvlačenjem milijardi kuna iz banaka kćeri u Hrvatskoj u strane banke majke u inozemstvu, bez ijedne kune poreza, čime se čini izravna šteta i našem društvu u cjelini.
Ako smo nakon tolikih godina sustavne pljačke te iste Lijepe naše od strane pojedinaca na vlasti, saniranja bezbrojnih poduzeća i dakako, propalih banaka, imali hrabrosti ostati u toj istoj državi, zasnovati obitelji, živjeti i raditi te stvarati za sebe, svoje obitelji i tu državu, onda imamo puno pravo očekivati i zahtijevati da se ta ista država i njene institucije uključe i pomognu u rješavanju problema svih njenih oštećenih i obespravljenih građana!
Vrijeme je da se konačno stane na kraj bezakonju i nepravdi!
Ovim putem apeliramo na sve naše članove da shvate ozbiljnost cijele situacije, kao i na činjenicu, da ukoliko se svi zajedno sami ne pokrenemo, ovaj problem nikada neće biti riješen.
Također, pozivamo i sve ostale građane Republike Hrvatske, bez obzira na to jesu li ili nisu kreditno zaduženi, da podrže našu borbu protiv daljnjeg osiromašenja države i svih njenih građana te da se odazovu ovom velikom prosvjedu.

Udruga Franak će o svim aktivnostima vezanima uz organizaciju najavljenog prosvjeda redovito izvješćivati članstvo i javnost, a u međuvremenu zajedno sa svim svojim članovima poduzimati niz drugih mjera i aktivnosti u cilju konačnog rješenja „Slučaja Franak“ u Republici Hrvatskoj.

Udruga Franak

udruga franak prosvjed krediti