Za koga uistinu glasate u 8. izbornoj jedinici?

Za koga uistinu glasate u 8. izbornoj jedinici?

27.11.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Na izborima za Hrvatski sabor koji se održavaju za devet dana u 8. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Istra, za 14 zastupničkih mjesta natječu se 364 osobe na 26 lista. Na temelju podataka iz prošlih parlamentarnih izbora, jer će birački popisi i podatak o broju birača za ove izbore biti objavljeni tek sredinom sljedećeg tjedna, za jedno mjesto u Saboru u ovoj izbornoj jedinici treba dobiti između 13 i 14 tisuća glasova. Naime, 2007. godine u 8. izbornoj jedinici bilo je upisano 385.594 birača te se podjednak broj može očekivati i na ovim izborima, s obzirom na činjenicu da u protekle četiri godine ništa nije učinjeno da se popisi birača srede.

Na tim je izborima glasalo 240.261 birača, što daje izlaznost od 62 posto. Zbog primjene D''Hondtove metode, SDP je s 96.972 glasova, odnosno 40 posto glasova birača izašlih na izbore dobio 7 zastupnika, HDZ je s 50.071 glasova, odnosno 21 posto, dobio 3 zastupnika, IDS je s 38.267 glasova dobio također 3 zastupnika, HSU-u je 1 zastupnika omogućilo 13.841 glasova, dok je HNS, iako je prešao izborni prag ostao bez zastupničkog mjesta.

Na predstojećim izborima ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da će koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU pripasti najviše mandata, od najmanje 8 do najviše 11, dok će HDZ dobiti 1 do 2 zastupnika. Preko ili blizu izbornog praga su Hrvatski laburisti, Akcija mladih i Lista za Rijeku s umirovljenicima, Ladonja te Jurčićeva lista koju čine PGS, BUZ i HRS te, a moguće i Nezavisna lista don Ivana Grubišića.

Iako se u javnoj percepciji liste uglavnom vežu uz nositelja, valja imati na umu da građani svojim glasom odabiru osobe s pojedine liste te bi trebalo procijeniti kako će upravo te osobe zastupati interese birača (vidi PDF - liste u 8. izbornoj jedinici). Zavisno o izbornim rezultatima pojedini odabrani kandidati neće ići u saborske klupe nego u izvršnu vlast, što su neki već najavili.

S liste Kukuriku koalicije u Sabor bi mogli otići SDP-ovci Zlatko Komadina, Željko Jovanović, Romana Jerković, Tanja Vrbat, te moguće Peđa Grbin i Ana Komparić-Devčić, HNS-ovka Nada Turina Đurić, HSU-ovac Silvano Hrelja te najmanje dva IDS-ovca, Damir Kajin i Valter Boljunčić, a u slučaju maksimalnog uspjeha liste i Giovanni Sponza.

HDZ na prva četiri mjesta liste u 8. izbornoj jedinici ima Davora Božinovića i Josipa Borića te Vesnu Buterin i Marina Rocea.

Hrvatski laburisti na prvo su mjesto liste odredili Nansi Tireli iz Labina, dok AM-Lista Ri-SUH-BUZ za nositelja ima Danka Švorinića, ali je prvi na listi Marko Alempijević iz Opatije. Na listi Ladonje na prvom je mjestu Plinio Cuccurin iz Bala, dok je na listi koalicije PGS-BUZ-HRS prvi Darijo Vasilić s Krka. Don Ivan Grubišić prvo je mjesto na svojoj Nezavisnoj listi u ovoj izbornoj jedinici dao Carlosu Zvonimiru Pilselu.

Istraživanja ostalima uglavnom ne daju velike šanse, ali kako su iznenađenja uvijek moguća, navodimo stranačke liste i prva mjesta na njima.

Od poznatijih ili u medijima prisutnijih stranaka na nacionalnoj razini tu su HSLS, gdje je prvi Čedomir Dundović iz Rijeke; HSP, s Deanom Girottom iz Omišlja te HSP dr. A. Starčević s Ivanom Kirinom iz Rijeke; HSS koji koalira sa Zelenom strankom, a prvi na listi je Ivo Zrilić iz Rijeke; Zeleni kojima je prvi Josip-Anton Rupnik iz Pule, a koji inače u Istri koalira sa SDP-om, te posredno IDS-om te Socijalistička radnička partija čiji je predsjednik Ivan Plješa iz Palita na Rabu i prvi na listi u našoj izbornoj jedinici.

Nadalje, od manjih, ali upornih stranaka na izbornom su listiću Istarska socijaldemokratska nezavisna stranka, gdje je prvi Ivan Janko iz Pule, Abeceda demokracije, osnovana još 1995. godine, gdje je prvi Mirko Makaus iz Bogovića, Demokratska stranka žena s Katom Džaferović iz Krasice, Autohtona Hrvatska stranka prava na čijoj je listi prvi Andrija Škribulja iz Dražica, Zelena lista kojoj je prvi Darko Antoš iz Rovinja.

Konačno, tu su i novoosnovane stranke, od Akcije za bolju Hrvatsku koju predvodi Željko Sačić, a prvi na listi za Istru Rijeku je Vladimir Mišković iz Rijeke, Agenda mladih demokrata zajedno s Hrvatskom strankom mladih, gdje je prvi Goran Ožanić iz Selca, Hrvatska 21. stoljeća gdje je prva njena osnivačica Nataša Srdoč iz Rijeke, Hrast s prvim Davorom Juricom iz Vinkurana, Nacionalni demokrati čiji je predsjednik Dean Golubić, a prvi na listi Zdravko Berić iz Zagreba, Savez za promjene Ivana Pernara koji koalira s A-HSS, a prva je na listi Puljanka Nensi Krupić, do Stranke hrvatskog zajedništva s prvim Ivicom Jozićem i Volim Hrvatsku, gdje je prvi Zvonko Čapko iz Rijeke.

Hoće li birači potvrditi Churchillovu izreku „Povijest se ponavlja, ali nas svaki put sve više košta“ ili su spremniji na promjene nego prije četiri godine, vidjet će se već u zadnjim satima sljedećeg vikenda. (iPress)

 

 

Foto: ilustracija

 

pgs politika izbori izbori2011 kukuriku