Vrući pregovori o kolektivnom ugovoru u Rockwoolu: nije postignut dogovor, a Bulić optižuje tvornicu da dijeli lekcije

Vrući pregovori o kolektivnom ugovoru u Rockwoolu: nije postignut dogovor, a Bulić optižuje tvornicu da dijeli lekcije

27.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

POTPIĆAN - »Zaboravljate da ste vi odgovorni za sve što se događa oko Rockwoola. Umjesto da osigurate uvjete da radnici mogu raditi, a građani živjeti, beskrupulozno prkosite svojim tumačenjima hrvatskih propisa«, stoji u otvorenom pismu koje je predstavnicima danskog proizvođača jučer uputio Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK).

 

Isprovociran je očitovanjem u kojem Alberto Petro, Marco Boi, Bartosz Stentoft i Smiljana Hrvatin Jugovac, članovi Rockwoolovog pregovaračkog tima o kolektivnom ugovoru, SIK-u spočitavaju nekorektan pritisak i prijetnje u, kako navode, teškom i zahtjevnom trenutku, kada su računali na podršku sindikalista u borbi za isti cilj: opstanak kompanije i očuvanje radnih mjesta.
Bulić je upravu tvornice kamene vune iz Potpićna nedavno optužio za zavlačenje s pregovorima. Najavio je da će, ne očituje li se poslodavac na još u studenom predloženi protokol pregovora i kolektivni ugovor do 23. veljače (iz Rockwoola su odgovorili baš tog dana) anketirati radnike o spremnosti na štrajk. Rekao je da nisu zadovoljni plaćama proizvodnih djelatnika od oko četiri tisuće kuna neto.

- Ustrajemo u zahtjevu da se pregovori mogu nastaviti samo nakon dobivanja uporabne dozvole i osnivanja radničkog vijeća. To će jamčiti pregovaranje u stabilnom okruženju uz prisutnost svih relevantnih strana, poručuju sindikalistima iz Rockwoola.

Znaju, pojašnjavaju, da radničko vijeće nije pregovaračka strana o kolektivnom ugovoru, »no njegovo sudjelovanje zakon ne priječi«. Sindikat, zaključuju iz tvornice, ne bi smio zanijekati ulogu tog najvišeg tijela radnika, koje čine i oni djelatnici koji nisu članovi SIK-a »jer bi izgledalo da ne djeluje u ime svih njih«.

- Uvjereni smo u podršku svih radnika, a radničko vijeće neće sudjelovati jer ga, sukladno zakonu, trenutno zastupa sindikalni povjerenik koji je u pregovaračkom timu. Nemate što, gospodo iz Rockwoola, smatrati da je volja radnika osnivanje radničkog vijeća! O tome ćemo odlučivati mi, a ne vi, piše Bulić. Upravi Rockwoola sugerira da nakon četiri mjeseca napokon pročita prijedlog kolektivnog ugovora.


Pritom optužuje Rockwool da nastupa i dijeli lekcije s pozicije jačega, bogatijega, kako prema sindikatu i radnicima, tako i prema mještanima iz okolice tvornice. Tvrdi da je ovaj proizvođač mislio da dolazi u primitivnu sredinu koju će impresionirati svojim imenom, ali je pročitan od politike, građana, sindikata i radnika.

I. RADIĆ

sindikat bruno bulić rockwool radničko vijeće zaposlenici kolektivni ugovor radnici tvornica prava radnika SIK