Vranja: u suhozidu pronašao dvije tromblonske mine

Vranja: u suhozidu pronašao dvije tromblonske mine

23.2.2017. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Pazinska je policija jučer zaprimila dojavu građana da je prilikom čišćenja  parcele  na suhozidu u mjestu Vranja pronašao dvije tromblonske mine.

O događaju su odmah obaviješteni djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, koji su pregledali mjesto događaja i utvrdili da se radi o minama njemačke proizvodnje iz II. Svjetskog rata.  Pronađene mine su izuzeli policijski službenici radi uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imajuoružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. 

 

 

Foto: ilustracija

 

 

mine suhozid policija sigurnost porotehničari vranja policija tromblonske mine