Volonteri iz Labina: Obećajemo da ćemo na Haitiju dati sve od sebe!

Volonteri iz Labina: Obećajemo da ćemo na Haitiju dati sve od sebe!

5.2.2010. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević iz Labina u nedjelju na mjesec dana putuju na Haiti, gdje će smijeniti Osječanina Tihomira Štrkelja, prvog volontera iz Hrvatske koji je otišao na Haiti pomagati žrtvama strahovitog potresa. - Velika nam je čast što smo odabrani za odlazak. Obećajemo da ćemo dati sve od sebe, kažu administratorica Sanja i električar Aleksandar koji putuju kao dio šesteročlanog tima austrijskog Crvenog križa.

Voditelj Odjela za pripremu i i odgovor na katastrofe Hrvatskog Crvenog križa, Marinko Metličić, kaže da su Austrijanci, nakon što su Sanja i Aleksandar prošli intenzivnu edukaciju, željeli upravo njih jer su pokazali da se mogu nositi s pritiskom.

- Čuli smo se s kolegama na Haitiju, kažu da se osjećaju sigurnima, no ne znamo što nas očekuje dok ne stignemo. Obitelj mi je malo zabrinuta, ali me podržava. Iskustvo će me sigurno promijeniti. Treba vidjeti hoću li po povratku biti ista osoba, kaže Sanja Faraguna.

I Kneževićeva je obitelj zabrinuta. -Ovakvo što ne događa se svaki dan. Ljudima mnogo znači kad mogu pomoći, a ja volontiram baš zato jer mi je to zadovoljstvo, rekao je.

Labinski volonteri putuju u grad Leogan u kojem je bio epicentar potresa. Ondje će raditi na pročišćavanju vode, te stradale educirati kako živjeti u otežanim uvjetima, s naglaskom na izbjegavanje pojave zaraze. Oboje po prvi put odlaze na misiju. - Lagan trema je prisutna, no dobro smo pripremljeni. Istina, treninzi i teorija su jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Mnogo nam je značilo štp su na treninzima bili i iskusni ljudi pa su nam prpričali svoja iskustva, kažu.

Nije neobično da su volonteri baš iz Labina. Tamošnji Crveni križ, naime, broji 87 volontera, a samo prošle godine prijavilo ih se petnaestero.

 

VIDEO

 

 

 

humanost sanja faraguna aleksandar knežević crveni križ GDCK haiti pomoć potres