Vodovod predao Općini Raša projektnu dokumentaciju za izgradnju sustava odvodnje - čeka se reakcija Općine

Vodovod predao Općini Raša projektnu dokumentaciju za izgradnju sustava odvodnje - čeka se reakcija Općine

7.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinski Vodovod je u skladu s odlukom Skupštine društva sa sjednice održane 23. veljače, u petak dostavio Općini Raša projektnu dokumentaciju sustava javne odvodnje i UPOV-a naselja Raša, izvijestio nas je direktor Vodovoda Dino Škopac. Sada je na potezu Općina Raša koja je nedavno zatražila izmjenu društvenog dogovora labinskog Vodovoda.

Tumačenje Ministarstva

No, prema mišljenju Ministarstva okoliša, planirati, projektirati i graditi te upravljati i održavati vodne građevine ne smiju jedinice lokalne samouprave, nego samo poduzeća s koncesijom za vodne usluge, a na Labinštini je to jedino Vodovod. Dakle, Općina Raša s projektom koji im je predan neće moći ni tražiti građevinsku dozvolu, a kamoli natjecati se za sredstva iz EU-fondova, rekao je nedavno Valter Glavičić, predsjednik skupštine Vodovoda i labinski gradonačelnik.

Raša je također tražila izračunavanje jedinstvene cijene vodne usluge za vodno područje budući da je njoj namijenjena viša cijena bila jedina prepreka u prihvaćanju varijante studije koja predviđa izgradnju pročistača u Labinu i Raši te protok pročišćene vode kroz Rašu. Skupština Vodovoda zatražila je mišljenje Vijeća za vodne usluge Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz kojeg su odgovorili da jedinica lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju Općina Raša ne može samostalno graditi vodne građevine ni njima upravljati već je za to jedino nadležno trgovačko društvo Vodovod Labin. Općinska načelnica Raše Glorije Paliske zasad ne želi komentirati stav Vijeća za vodne usluge, već je naglasila da će se uskoro oglasiti priopćenjem.

Soliranje i politika

No, kako neslužbeno doznajemo, u IDS-u (stranci kojoj pripada i načelnica Paliska) ne gledaju blagonaklono na općinski stav o samostalnom projektu pročistača koji bi se izvodio mimo Vodovoda Labin. Svojevrsni pokazatelj nezadovoljstva vrha stranke njezinim "soliranjem" izbio je u prvi plan prije dva tjedna kada na središnjem izbornom saboru IDS-a održanom u Labinu nije bila ni kandidirana za Predsjedništvo stranke, dok je u prethodnom mandatu bila na visokoj funkciji potpredsjednice IDS-a. Čini se da je pala u nemilost stranke. (B. BIOČIĆ)

općina raša odvodnja vodovod labin aglomeracija glorija paliska pročištač dino škopac ids politika