Voda na Labinštini izravno ugrožena fekalijama, traži se akcija gradskih vijećnika

Voda na Labinštini izravno ugrožena fekalijama, traži se akcija gradskih vijećnika

10.10.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Politika

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Labina, na kojoj se, između ostalog, razmatralo stanje vodoopskrbe i odvodnje na Labinštini, djelatnik Vodovoda Labin Mladen Bastijanić podijelio je vijećnicima listu s 22 pitanja, zatraživši da se zauzmu da se na sva pismeno odgovori i da na uvid svim građanima.

 

Bastijanić je, naime, u nekoliko javnih istupa upozoravao na nerad, nestručnost i neodgovornost nadležnih u ovom ključnom segmentu, ali konkretne odgovore i rješenja nije dobio. Naprotiv, gradonačelnik Tulio Demetlika zbog njegovih ga je istupa nastojao javno diskreditirati ''izvukavši'' nedavno presudu protiv Bastijanića iz 2007. godine, kojom je osuđen zbog zloporabe položaja jer je kao poslovođa Vodovoda, a u funkciji predsjednika NK Iskra Vinež odvojio potrošnju za igralište NK Iskra Vinež od Labincomerca u stečaju, a kazneni progon, naveo je Bastijanić, inicirali su upravo Demetlika i direktor Vodovoda Dino Škopac.

 

Bastijanić je jučer vijećnicima podijelio pitanja vezana uz vodoopskrbu i zaštitu izvorišta, odvodnju i zagađenje vodotoka te Istarski vodozaštitni sustav, o kojem, iako godinama prikuplja novac građana i gospodarstva, nema dovoljno informacija o učinjenim zahvatima.

 

O vodoopskrbi:

 

1. Zašto se ovog ljeta dogodila redukcija vode na Labinštini?

2. Iz vrlo kvalitetnog izvora vode Bubić jame, koji ima kapacitete 100 litara vode u sekundi tj. 8.640 m3 dnevno, labinski Vodovod ima koncesiju na 53 litre vode. Ako je to tako zašto su odgovorni u labinskom Vodovodu javno deklarirali da traže tek 30 litara vode u sekundi – 2.592 m3 dnevno za labinsku vodoopskrbu, a stvarno iz „Bubić jame“ crpili tek 5-6 litara vode u sekundi ili 475 m3 dnevno?

3. Zašto Gradsko vijeće Labina ne traži svu kvalitetnu vodu iz Bubić jame za labinsku javnu vodoopskrbu, a termoelektrane neka koriste vodu iz rudničkih rovova ili prerađuju morsku vodu, kako se navodi u Studiji za TE plomin C ili se ne izgradi dio vodovoda iz neiskorištenog izvora Sv. Anton do termoelektrana, uz činjenicu da je voda iz Sv. Antona značajno loše kvalitete nego iz Bubić jame?

4. Koliko je bila potrošnja vode iz labinskog Vodovoda prije redukcije, za vrijeme redukcije i nakon redukcije?

5. Jesu li istinite tvrdnje da će se priključak vodovoda sa izvora Sv. Anton graditi prema izvoru Mutvica tj. Fontegaja i ne prema Potpićnu i Plomin Luci?

6. Jesu li istinite tvrdnje da bi se najveći dio vode iz izvora Sv. Anton trebao usmjeriti za vodoopskrbu Pule tj. južnog dijela Istre, tko je to i kada odlučio?

7. Kada se u ovoj godini počelo događati intenzivno nekontrolirano zaslanjenje izvora vode Fontegaja i Kokoti?

8. Tko je početkom ovog ljeta naručio izgradnju privremene brane na obuhvatnom kanalu neposredno nizvodno od spomenutih izvora Fontegaja i Kokoti, gdje je zakonsko uporište za to – projekt, lokacijska, građevinska dozvola, što se tom branom htjelo postići i koliko su uopće troškovi izgradnje i uklanjanja te privremene brane?

9. Kako se misli spriječiti kontinuirano zaslanjenje i bakteriološko zagađenje tih izvora?

10. Koliko je do sada projekata labinske vodoopskrbe i odvodnje kandidirano prema fondovima EU za financiranje?

11. Kome su odgovorni u labinskom Vodovodu 2006. godine htjeli ustupiti – prodati najkvalitetniji izvor vode na Labinštini Kožljak i koji su uopće planovi vezani uz taj izvor?

12. Što je s već realiziranom studijom objedinjenja vodovoda Istre, koliko je to koštalo?

 

O Istarskom vodozaštitnom sustavu:

 

1. Koliko su do sada građani Labinštine, plaćajući račune za vodu, izdvojili novca u IVS?

2. Koji su se programi – projekti na području Labinštine financirali do sada iz fonda IVS?

3. Kada se može očekivati početak realizacije i realizacija projekata na Labinštini financiranih iz sredstava IVS?

 

O odvodnji:

 

1. Kamo se slijevaju otpadne (fekalne) i oborinske vode labinske starogradske jezgre?

2. Poznato je da naselje Kapelica nema kanalizaciju. Je li nadležnima poznato da se jedan dio otpadnih voda Kapalice slijeva u izvor vode na Kapelici, koji je time potpuno neupotrebljiv, jer je to zapravo razrijeđena otpadna voda?

3. Je li utvrđeno gdje nekontrolirano poniru labinske otpadne vode u Krapnu, tj. u fekalnom kanalu koji teče prema Raši i što je učinjeno u vezi sa sanacijom?

4. Što se zna o prodoru velikih količina fekalija i fekalnih voda iz Potpićna u kanal rijeke Raše i gdje završavaju te vode?

5. Je li u vezi s problematikom odvodnje na Labinštini pripremljen kakav projekt i upućen u proceduru za financiranje prema fondovima EU?

6. Zašto svi odgovorni na Labinštini nikako ne mogu utvrditi koliko je septičkih jama na Labinštini i ne mogu uvesti reda u njihovo pražnjenje, tj. staviti septičke jame pod javni nadzor, jer se sada špekulira da je pretežni broj septičkih jama na Labinštini zapravo „šupalj“ i da se njihov sadržaj cijedi direktno u tlo?

 

- S obzirom na ozbiljnost ove problematike molim gradske vijećnike da se vrlo konkretno zauzmu da se na sva ova pitanja konkretno odgovori u pisanom obliku i da ti odgovori budu, preko sredstava javnog priopćavanja, dati na uvid svim građanima. Naime, ne može se ova problematika svoditi samo na formalnu javnu raspravu na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Grada Labina, gdje se vrlo često događaju emocionalni i paušalni nastupi nekih vijećnika, a to odgovorni koriste kako na pitanja uopće ne bi odgovorili, čime zapravo izbjegavaju odgovornost za (ne)učinjeno. Time se u potpunosti relativizira problematika, koja je od ključne važnosti za zdravlje i egzistenciju lokalnog stanovništva, a isto tako i preduvjet za lokalni gospodarski i svaki drugi razvoj i napredak ovog našeg područja, zaključuje Bastijanić.

gradsko vijeće sdp ids mladen bastijanić