Vlasnik portala labin.info prijetio Kajinu: Zamisli da ti netko ubije sina - presuda protiv Adriana Kiršića za godinu dana zatvora bezuvjetno u srijedu

Vlasnik portala labin.info prijetio Kajinu: Zamisli da ti netko ubije sina -  presuda protiv Adriana Kiršića za godinu dana zatvora bezuvjetno u srijedu

16.5.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

- Zamisli priču. Netko dolazi k tebi doma za 15 godina. Tvoj sin završio je fakultet i priprema vlastitu svadbu, a taj netko dođe i ubije ti sina pred očima, dio je to pisma koje je Damiru Kajinu 2009. godine poslao Adriano Kiršić.

Zbog tako iznesenih prijetnji, i prijetnji upućenih labinskom gradonačelniku Tuliju Demetliki, Kiršić je danas sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Puli koji bi mu mogao dosuditi i godinu dana zatvora, koliko traži Općinsko državno odvjetništvo.

Vlasnik portala Labin info inače se bavi marketingom, a ima i novinarske prakse. Na sudu je priznao da je istarskom političaru poslao pismo koje se proteže na šest ili sedam stranica, ali, kazao je, ne osjeća se krivim za djelo koje mu stavljaju na teret.

- Sve što sam radio bilo je u interesu istraživačkog novinarstva, a u pismu koje spominjete radi se o esejističkom pristupu kojim sam htio Kajina isprovocirati na javnu reakciju, kazao je Kiršić i dodao:

- Ja sam samo hito reći da, ako sustav ne funkcionira, onda se događaju tragedije.

Sve je krenulo od kuće u Rapcu koju je, tvrdi optuženi Kiršić, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika prodao svome vozaču mimo javnog natječaja. Kako je Kiršić nekada bio oporbeni vijećnik u Gradu Labinu, niz godina nastojao je upozoriti na to kako je gradonačelnik Demetlika korumpiran. U tome nije imao uspjeha te je pokušao pravdu istjerati preko Kajina.

Najprije mu je počeo slati razglednice i dopisnice u kojima ga je upozoravao na ukradenu kuću u Rapcu. Zatim šalje prijeteće pismo u kojem insinuira smrt Kajinova sina. Kad je Kajin prekinuo komunikaciju, Kiršić se okrenuo Alici Delbinaco Kajin, Kajinovoj supruzi, i šalje joj SMS poruke te je moli da utječe na supruga, pa i prosvjeduje ispred njezina butika.

Trinaest mjeseci kasnije istarski političar obraća se za pomoć policiji.

- Počeo je uznemiravati moju obitelj i odlučio sam ga prijaviti nakon što je supruzi počeo slati poruke i nakon što je protestirao ispred njezina butika. Nisam se osjećao ugodno, a supruga ga je pokušala zamoliti da je prestane uznemiravati, kazao je Kajin dodajući da je "najmonstruoznije bilo što je u tom pismu autor prepričavao ubojstvo kćeri Ljerke Mintas Hodak".

- Stvarno nemam veze s tom kućom u Rapcu, iako sam pokušao doći do nekih odgovora, kazao je Kajin i dodao:

- Ne mogu naložiti Gradu Labinu što da radi, mogu samo zatražiti mišljenje.

Kao svjedok je saslušan i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika zbog kojeg se, u biti, Adriano Kiršić okomio na Kajina držeći da će Kajin razotkriti kako je Grad Labin jeftino prodao kuću u Rapcu gradskom vozaču. Umjesto toga, pokušaj "istraživačkog novinarstva i eseja" završio je na sudu. Presuda je u srijedu.

Dalje.com

 

Foto: Vesna Brnabić, Večernji list

damir kajin adriano kiršić kazneno djelo prijetnje prijetnja općinsko državno odvjetništvo