Stampar M - Stampar

Vlada pokreće investicije u Plomin i Brijuni rivijeru

Vlada pokreće investicije u Plomin i Brijuni rivijeru

17.3.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor predstavila je danas desetak investicijskih projekta, vrijednih gotovo 13 milijardi kuna, a koji će u nekoj od faza realizacije biti u drugom tromjesečju ove godine.

Najvrjedniji su projekti Hrvatske elektroprivrede (HEP) u novi blok Termoelektrane Plomin, što je investicija od oko 5,5 milijardi kuna, potom Janafov projekt Jugoistočnog europskog produktovoda, vrijedan ukupno oko 3,2 milijarde kuna, te turistički projekt Brijuni Rivijera čija se vrijednost procjenjuje na 2 do 2,5 milijardi kuna.

Za novi blok TE Plomin, instalirane snage 500 megavata (MW), u drugom se tromjesečju očekuje odabir strateškog partnera, kod Janafovog projekta očekuje s osnivanje tvrtke kćeri kao nositelja projekta.

Projekt Brijuni Rivijera predviđa hotelski i apartmanski smještaj u kategoriji 4 do 5 zvjezdica, dvije luke nautičkog turizma i sportsko-rekreacijskih sadržaji, a riječ je o tri projekta - Pineta, Hidrobaza, Sveta Katarina-Monumenti. Za svaki od ta tri projekta raspisat će se zaseban međunarodni natječaj u drugom tromjesečju ove godine, a ići će se na koncesiju.

Premijerka posebno ističe značaj tog projekta za zapošljavanje, kod projekta Pineta 308 direktnih novih radnih mjesta i 430 indirektnih, Hidrobaze 250 direktnih i 280 indirektnih i Svete Katarine i Monumenta 220 direktnih i 250 indirektnih radnih mjesta.

Premijerka je predstavila i projekte Hrvatskih željeznica ukupno vrijedne 700 milijuna kuna, dva projekta Hrvatskih voda - obrambeni nasip na Neretvi i projekt Slavonski Brod, ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna, te 687 milijuna kuna vrijedne projekte Plinacroa na izgradnji plinovoda u Dalmaciji.

Kosor je istaknula i kako realizacija desetak projekata predstavljenih za prvo tromjesečje ove godine ide prema planu i u predviđenim rokovima.

Vlada će učiniti sve za dodatno uklanjanje prepreka investicijama, kazala je premijerka Kosor i najavila primjerice izmjene zakona o šumama, o građenju, o poticanju investicija. (H)

te plomin plomin 3 gospodarstvo mirjana pejić bach studija utjecaja na okoliš termoelektrana plinio cuccurin rupnik lobi marino roce politika vlada